Poimi Olet mitä syöt -ohjelmasta vinkkejä siihen, kuinka klassikkokotiruoista voi valmistaa myös terveellisemmät versiot!
Olet mitä syöt -ohjelmaan osallistuva Wille saa tiistaina 12.12 nähtävässä jaksossa paljon vinkkejä siihen, kuinka legendaarisista kotiruokaklassikoistakin on mahdollista loihtia terveellisempiä versioita. Poimi reseptit!
Terveellinen pyttipannu
4 annosta
400g perunaa
400 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
200 g punajuurta
400g vähärasvaista kinkkua
1 sipuli
mausteöljy
0,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
2 tl paprikajauhetta
2 tl mustapippuria rouheena
1/2 tl suolaa
tuoretta timjamia
Pilko peruna ja porkkana noin 2x2x2 cm kuutioiksi, palsternakka ja punajuuri noin 1x1x1 cm kuutioiksi, sekä sipuli silpuksi.
Sekoita pieneksi hienonnettu valkosipuli ja mausteet öljyyn. Lisää myös timjami öljy-mausteseokseen ja sekoita kuutioidut kasvikset siihen.
Levitä kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista noin puoli tuntia 200-asteisessa uunissa välillä sekoitellen, jonka aikana voit pilkkoa kinkun noin 1x1x1 cm paloiksi ja tehdä pyttipannun kaveriksi salaatin.
Lisää kinkku pellille ja paista vielä noin 10 minuuttia. Maista, että kasvikset ovat kypsiä.
Voit keittää pyttipannun ja salaatin kaveriksi vielä löysähkön kananmunan (1 kpl per syöjä) 4 minuuttia kiehuvassa vedessä.
Linssibolognese täysjyväpastalla
4 annosta
Kastike:
100 g porkkanaa
100 g palsternakkaa
3 dl kuivia punaisia linssejä
3 tomaattia
2 sipulia
tölkki murskattua tomaattia
3 valkosipulin kynttä
1 kasvisliemikuutio
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa (tarvittaessa, maista kasvisliemikuution liuettua)
tuoretta basilikaa
Kastikkeen lisäksi 100 g (raakapaino) täysjyväspagettia per syöjä
Pilko porkkana ja palsternakka mahdollisimman pieniksi kuutioksi. Sipuli ja valkosipuli silpuksi. Tomaatti sopiviksi kuutioiksi.
Kuullota sipulit kevyellä lämpötilalla pannulla öljyn kanssa.
Lisää porkkana ja palsternakka pannulle, kuullota hetki. Lisää tomaatit ja tomaattimurska. Lisää lämpöä niin että kastike kuplii kevyesti.
Keitä runsas vesi pastalle ja keitä ohjeen mukaan kypsäksi.
Lisää hyvin lämpimällä vedellä huuhdellut linssin kastikkeeseen.
Lisää mausteet, sekoita ja anna kiehua rauhallisesti.
Maista kastiketta, että maku on hyvä ja linssit kypsiä.
Pilko tuoretta basilikaa annoksen päälle.
Munakasrulla
8 annosta
Rulla:
6 munaa
5 dl rasvatonta maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Täyte:
300 g lämminsavustettua lohta
3 vartta kevätsipulia
100 g kesäkurpitsaa
100 g paprikaa
1 tl sitruunapippuria
¼ tl suolaa tarvittaessa.
Sekoita käsin vispilällä kulhoon rikotut kananmunat.
Lisää sekaan maito, suola, pippuri ja vähitellen sekoittaen jauhot.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes munakas on hyytynyt kunnolla.
Kuullota paistinpannulla kevyessä öljyssä paprika ja kesäkurpitsa. Mausta ja ota liedeltä. Lisää kevätsipuli viipaleet sekä lämminsavulohi.
Levitä täyte munakaslevyn päälle ja rullaa kiinni.
Tarjoile munakasrullaviipaleen kanssa raikas salaatti.
Lihapullat ja juuressose
4 annosta
Lihapullat (5 pullaa per syöjä)
400g naudan paistijauhelihaa
2 kananmunaa
1 rkl sinappia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
LUE MYÖS: Pauliinan, 24, ruokavalio koostuu sipseistä ja jäätelöstä – asiantuntija huolissaan: ”Olen niin järkyttynyt, että olen sanaton”
Sekoitan rikottujen munien sekaan mausteet ja lisää jauheliha käsin vaivaten.
Muotoile vedellä kostutetuin käsin massasta 20 lihapullaa leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Paista noin 15 minuuttia 225-asteisessa uunissa.
Juuressose
4 annosta
200 g lanttua
300 g porkkanaa
300g perunaa
vettä keittämiseen
1 dl lämmintä rasvatonta maitoa
1 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
Pilko kuoritut juurekset
Keitä vajaa litra vettä kiehuvaksi ja lisää sekaan suola. Keitä porkkanoita ja lanttua noin 5 minuuttia jonka jälkeen lisää peruna ja keitä aivan kypsiksi.
Keitä kypsäksi ja valuta keitinliemi talteen.
Soseuta juurekset hyvin, lisää öljy ja maito, sekä tarvittaessa keitinlientä ja suolaa.
Tarjoile soseen ja pullien kanssa raikas salaatti.