Salsa tarkoitta Suomessa yleensä tomaattipohjaista, miedosta tuliseen liukuvaa texmex-kastiketta. Variaatioita löytyy silti niin paljon kuin mielikuvitusta.
Keräsin blogista yhteen erilaisia salsoja, jotka toimivat aina tacon välissä, mutta sopivat ne höysteeksi vaikka burgerin väliin, pihvin tai broilerin päälle ja tietenkin myös dippiastiaan nachon mukaan koukittavaksi.
Tsekkaa myös taco-reseptit!
PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (etenkin Stories) ja Twitterissä.
TOMAATTISALSA:
2 rkl kasviöljyä
4 isoa kypsää tomaattia, palasteltuna
1 punasipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna2 chiliä oman maun ja saatavuuden mukaan, esim. jalapeño, hienonnettuna
1 rkl chipotle-kastiketta (kaupan kamaa)
1 rkl oreganoa
muutama korianterioksa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
Kuumenna pannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle kasviöljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota minuutti. Lisää mukaan tomaatit ja chilit ja anna poreilla hiljakseen 20 min. Lisää loput ainesosat ja anna hautua vielä 10 min. Tarkista maku.
(Tälle erityisesti sopiva taco.)
HABANEROSALSA:
3 keskikokoista kypsää tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaatteja, hienonnettuna
1/2 punasipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/2 limen mehu
1/2 dl korianteria hienonnettuna
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
0,5 tl juustokuminaa jauhettuna
1-3 tl habanero-chiliä hienonnettuna
suolaa maun mukaan
Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua. Tarjoile huoneenlämpöisenä.
PERSIKKASALSA:
3 kypsää persikkaa
0,5 dl hienonnettua punasipulia
0,5 dl hienonnettua paprikaa
1 jalapeño tai habanero maun mukaan, hienonnettuna
1-2 rkl hienonnettua tuoretta vahvaa minttua
1/2-1 limen mehu
suolaa
Hienonna persikan liha pienen pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa tunnin.
MANGOSALSA:
1-2 mangoa kuutioituna (n. 3 dl)
1/2 punasipulia, hienonnettuna
1/2 puskaa korianteria, hienonnettuna
2 rkl limettimehua
1/2-1 habanero-chiliä, hienonnettuna
1 tl suolaa
Sekoita ainekset keskenään. Tarjoile viileänä.
(Tälle erityisesti sopiva taco.)
MANGO-RETIISISALSA:
2 mangoa, pieninä kuutioina
4 retiisiä, pieninä kuutioina
2 limeä
1 punasipuli
1 rkl chilijauhetta
pieni nippu korianteria
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Purista limeistä kaikki mehut ja sisukset irti puristimella. Voit käyttää myös kuoret raastettuna. Sekoita loput ainekset mukaan. Maista ja mausta.
(Tälle erityisesti sopiva taco.)
MAISSISALSA:
1 maissintähkän jyvät, keitettynä tai grillattuna (tai sekä että)
1 chili hienonnettuna, esim. jalapeno
0,5 dl korianteria, hienonnettuna0,5 dl punasipulia, hienonnettuna
0,5 limen mehu
0,5 dl oliiviöljyä
0,5-1 tl suolaa
Sekoita ainekset yhteen. Maista ja mausta sopivan tuliseksi. Tarjoile.
SALSA VERDE:
1 tomaatti
100 g tuoretta pinaattia
100 g persiljaa
2 rkl dijon-sinappia
1 dl jääkylmää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Sekoita tomaatti, pinaatti, persilja ja sinappi tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää kylmä öljy tehosekoittimen pyöriessä. Mausta suolalla ja pippurilla.
(Tälle sopii mainiosti grillattu entrecôte-pihvi.)
HUOMISEN KOSTAJA -SALSA (varovasti)
400 g tomaatteja, halkaistuina
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1 punasipuli, paloiteltuna 4 osaan
1 kokonainen valkosipuli
4 habaneroa
ripaus chilimurskaa
2 kuivattua anchoa
25 g tuoretta korianteria
3 limetin mehu
tilkka sherryviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
3 cl tequilaa
5 linnunsilmächiliä (rawit)
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Asettele tomaatit sisuspuoli ylöspäin paistovuokaan. Ripottele sokeri ja suola tasaisesti niiden päälle. Lisää punasipuli, valkosipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit ja paista uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on selvästi mustunut.
Tällä välin paahda anchoja (ja kuivattuja habaneroja) kuivalla paistinpannulla kovalla lämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksua ja tummua. Kääntele chilejä, jotta ne paahtuvat kevyesti kaikilta puolilta, mutta älä anna niiden palaa. Täytä kulho lämpimällä vedellä ja siirrä chilit siihen likoamaan 20-30 minuutiksi. Jos chilit kelluvat pinnalla, paina ne veden alle pienen lautasen avulla. Kun chilit ovat pehmenneet, valuta liotusvesi ja ota se talteen. Poista chileistä kannat ja siemenet.
Mittaa korianteri, limettimehu, viinietikka, tequila ja linnunsilmächilit tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi (tai pilko chilit todella pieneksi ja jätä seos raffimmaksi).
Kun vihannekset ovat paistuneet, poista ne uunista ja jätä jäähtymään. Purista paistetun valkosipulin sisus kuorestaan ja lisää se tehosekoittimeen. Laita tehosekoittimeen myös paistetut tomaatit, punasipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit. Lisää joukkoon vielä liotetut chilit ja soseuta seos tasaiseksi (tai pilko kaikki pieneksi ja jätä kastike raffimmaksi). Lisää tarvittaessa chilien liotusvettä.
KARHUNVADELMASALSA:
100 g karhunvadelmia
0,5 limen mehu
ripaus suolaa
0,5 vihreä chili hienonnettuna
Sekoita ainekset varovasti yhteen.