9 x salsaresepti – tacoon, burgeriin, pihville, dippaukseen
MTV
Julkaistu 01.08.2019 10:34
MTV LIFESTYLE
Salsa tarkoitta Suomessa yleensä tomaattipohjaista, miedosta tuliseen liukuvaa texmex-kastiketta. Variaatioita löytyy silti niin paljon kuin mielikuvitusta.
Keräsin blogista yhteen erilaisia salsoja, jotka toimivat aina tacon välissä, mutta sopivat ne höysteeksi vaikka burgerin väliin, pihvin tai broilerin päälle ja tietenkin myös dippiastiaan nachon mukaan koukittavaksi.
2 rkl kasviöljyä 4 isoa kypsää tomaattia, palasteltuna 1 punasipuli, hienonnettuna 4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna2 chiliä oman maun ja saatavuuden mukaan, esim. jalapeño, hienonnettuna 1 rkl chipotle-kastiketta (kaupan kamaa) 1 rkl oreganoa muutama korianterioksa hienonnettuna suolaa mustapippuria
Kuumenna pannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle kasviöljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota minuutti. Lisää mukaan tomaatit ja chilit ja anna poreilla hiljakseen 20 min. Lisää loput ainesosat ja anna hautua vielä 10 min. Tarkista maku.
1 maissintähkän jyvät, keitettynä tai grillattuna (tai sekä että) 1 chili hienonnettuna, esim. jalapeno 0,5 dl korianteria, hienonnettuna0,5 dl punasipulia, hienonnettuna 0,5 limen mehu 0,5 dl oliiviöljyä 0,5-1 tl suolaa
Sekoita ainekset yhteen. Maista ja mausta sopivan tuliseksi. Tarjoile.
SALSA VERDE:
1 tomaatti 100 g tuoretta pinaattia 100 g persiljaa 2 rkl dijon-sinappia 1 dl jääkylmää oliiviöljyä suolaa mustapippuria
Sekoita tomaatti, pinaatti, persilja ja sinappi tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää kylmä öljy tehosekoittimen pyöriessä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Asettele tomaatit sisuspuoli ylöspäin paistovuokaan. Ripottele sokeri ja suola tasaisesti niiden päälle. Lisää punasipuli, valkosipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit ja paista uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on selvästi mustunut.
Tällä välin paahda anchoja (ja kuivattuja habaneroja) kuivalla paistinpannulla kovalla lämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksua ja tummua. Kääntele chilejä, jotta ne paahtuvat kevyesti kaikilta puolilta, mutta älä anna niiden palaa. Täytä kulho lämpimällä vedellä ja siirrä chilit siihen likoamaan 20-30 minuutiksi. Jos chilit kelluvat pinnalla, paina ne veden alle pienen lautasen avulla. Kun chilit ovat pehmenneet, valuta liotusvesi ja ota se talteen. Poista chileistä kannat ja siemenet.
Mittaa korianteri, limettimehu, viinietikka, tequila ja linnunsilmächilit tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi (tai pilko chilit todella pieneksi ja jätä seos raffimmaksi).
Kun vihannekset ovat paistuneet, poista ne uunista ja jätä jäähtymään. Purista paistetun valkosipulin sisus kuorestaan ja lisää se tehosekoittimeen. Laita tehosekoittimeen myös paistetut tomaatit, punasipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit. Lisää joukkoon vielä liotetut chilit ja soseuta seos tasaiseksi (tai pilko kaikki pieneksi ja jätä kastike raffimmaksi). Lisää tarvittaessa chilien liotusvettä.
KARHUNVADELMASALSA:
100 g karhunvadelmia 0,5 limen mehu ripaus suolaa 0,5 vihreä chili hienonnettuna