Lihapullat tomaattikastikkeessa Hans Välimäen tapaan
Hans Välimäen italialaistyyppiset lihapullat saavat makua parmesaanista ja yrteistä. Itse tehty hapanimelä tomaattikastike kruunaa annoksen. Jos kastiketta jää yli, sitä voi jatkojalostaa melkein mihin tahansa ruokaan.
Ainekset
- 400 g sika–nautajauhelihaa
- 1 dl korppujauhoja
- 0,75–1 dl kermaa tai yosa-kaurakermaa
- 3 rkl parmesaania raastettuna
- 1 kananmuna
- 1 tl suolaa
- mustapippuria maun mukaan
- cayennepippuria maun mukaan
- 3–4 rkl basilikaa hienonnettuna
- 3–4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
- 1 tl oreganoa
- 2 murskattua valkosipulia
- 2–3 rkl oliiviöljyä
- voita paistamiseen
Tomaattikastike
- 2 prk tomaattimurskaa
- 3–4 rkl punaviinietikkaa
- 1 punasipuli kuorittuna ja pilkottuna (tavallinenkin käy)
- 2–3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja murskattuina
- 1 tl suolaa
- 2–3 rkl sokeria
- mustapippuria
- 1 laakerinlehti
- 2–3 rkl oliiviöljyä
- 1/4tl chiliä tai cayennepippuria
Valmistusohje
- Aloita lihapullista. Sulata voi pannulla. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota pehmeiksi.
- Kaada kerma kulhoon. Lisää sipuli, valkosipuli, kananmuna ja korppujauhot. Anna turvota hetki ja lisää jauheliha, yrtit, parmesaani ja mausteet. Sekoita hyvin, tarkista maku, muotoile lihapulliksi ja paista pannulla melkein kypsiksi.
- Siirry sitten tomaattikastikkeeseen. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipulit kuuman öljyn joukkoon. Älä ruskista. Lisää chili ja kuullota hetki.
- Lisää sen jälkeen tomaattimurska, sokeri, etikka ja laakerinlehti. Keitä miedolla lämmöllä noin 15–20 minuuttia. Tarkista maku. Lisää suola ja pippuri. Kastike saisi olla hieman hapanimelä maultaan, karvas ja runsas, mutta silti makeahkon tuntuinen.
- Lisää lihapullat tomaattikastikkeen joukkoon ja kypsennä ne loppuun miedolla lämmöllä.
- Tarjoile spaghetin, parmesaanin ja tuoreen basilikan kera.
– Itse tykkään rouhaista päälle vielä hieman tuoretta mustapippuria sekä lisätä pienen lorauksen hyvää oliiviöljyä! Hans Välimäki sanoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ylioppilaslakkipikkuleivät – Sarin upeat keksit ylioppilasjuhliin
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät