Mikä on uunin keskitaso, jos uunissa on neljä tasoa?

uuni
Jos uunissa on neljä tasoa, mikä niistä on keskitaso? Shutterstock

Monet ruoat ja leivonnaiset neuvotaan paistamaan uunin keskitasolla. Mikä keskitaso oikeastaan on, jos uunissa on esimerkiksi vain neljä tasoa?

Erilaiset ruoat ja leivonnaiset vaativat erilaisia kypsennystapoja ja -paikkoja uunissa. Pitkää kypsennysaikaa vaativat laatikkoruoat ja kakut kypsyvät hiljakseen uunin alatasolla. 

Pullat, sämpylät ja muut nopeammin paistuvat arkiruoat sen sijaan paistetaan niin sanotulla keskitasolla.

Uunin keskitaso – mikä se on?

Perinteisessä uunissa on mallista riippuen yleensä neljä tai viisi tasoa. Viiden tason uunissa keskitaso on helppo määritellä, mutta mikä sitten on neljätasoisen uunin keskitaso?

Kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Tiina Rantanen vastaa:

– Jos uunissa on neljä tasoa, niin keskitaso olisi se kolmas taso. Eli ensimmäinen taso on alin, kakkostaso toinen, kolmostaso keskitaso ja neljäs taso ylin. 

Kun reseptissä viitataan keskitasoon, se tarkoittaa siis toisiksi ylimmäistä tasoa neljän tason uunissa.

– Tämä on yleensä paras paikka kypsentää ruokaa, koska lämpö jakautuu tasaisesti ylhäältä ja alhaalta. Keskitasolla ruoat kypsyvät usein tasaisemmin, ja se on myös hyvä paikka, kun halutaan estää ruoan palaminen tai ylikypsyminen. 

Katso myös: Pesetkö sinäkin uunisi liian harvoin? – Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätys

Pesetkö sinäkin uunisi liian harvoin? – Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätys 1:54
Videolla annetaan käytännönläheisiä vinkkejä uunin puhdistamiseen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.