Miksi ananas kirvelee suussa? Syy saattaa hätkähdyttää – taipuvainen "ihmissyöntiin"
Ananaksen kirvelevä vaikutus johtuu entyymistä, jonka avulla ananas "mureuttaa" syöjänsä suuta.
Amerikkalaisselvityksen mukaan amerikkalaiset inhoavat pizzatäytteistä eniten anjovista, mutta monille suomalaisille niin rakas ananas on inhokkilistan sijalla viisi. Ananaksen vihaamiseen saattaa löytyä ainakin yksi käypä syy – se nimittäin on taipuvainen "ihmissyöntiin"!
Ananaskin yrittää syödä sinua
Ananas on raikas ja herkullinen välipala, mutta se saa myös kielen ja suun limakalvot kirvelemään. Syy saattaa olla jännittävämpi kuin uskotkaan, sillä kun sinä syöt tuoretta ananasta, ananaskin yrittää syödä sinua!
Syy limakalvoreaktioon on ananaksen sisältämä bromelaiini-niminen luontainen entsyymi.
Bromelaiini esimerkiksi mureuttaa lihaa luonnostaan, kertoo ruokasivusto Bon Appetit. Bromelaiinia sisältävä ananas alkaakin syötäessä "mureuttaa uhriaan" – siis hajottaa proteiineja suussa. Se voi aiheuttaa esimerkiksi kihlemöintiä ja kirvelyä suun limakalvoilla ja kielessä.
Lue myös: Näin teet pakastepizzasta "vähemmän surullisen" – niksit, joita et ehkä tullut ajatelleeksi
Bromelaiini ei selviä vatsahapoista
Kirvelyefektistä voi päästä eroon kuumentamalla ananasta ennen syömistä. Ihmiskeho myös korjaa bromelaiinin tekemät vauriot, joten pysyvää haittaa ananaksen syöminen ei aiheuta.
Bromelaiini ei myöskään selviä ihmisen vatsahapoista, joten ananasta voikin syödä turvallisin mielin – se ei jatka ihmissyöntiään enää vatsassa.
Kuuluuko ananas pizzaan? Onko olemassa terveellistä pizzaa? Vastauksia kaikkiin pizzakysymyksiisi tarjoaa ravitsemusasiantuntija Hanna Partanen:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti