Miksi hernekeittoa syödään torstaisin ja laskiaisena?
Hernekeitto kuuluu perinteisesti laskiaisen ruokapöytään, mutta mistä perinne oikein juontaa juurensa?
Ennen kuin on aika herkutella laskiaispullilla, täytyy vatsa tietysti täyttää proteiinipitoisella hernekeitolla. Monet valmistavat perinteisen sopan itse herneitä yön yli liottamalla, toiset haluavat oikaista kaupan valmisversiolla.
Katso myös video: Halpa vs. kallis: Laskiaispullien makutesti yllätti – pullissa suuret makuerot. Juttu jatkuu videon alla.
Purkkihernari on alkuvuoden hittiruoka
Suomen suosituinta purkkihernekeittoa, Jalostajan hernekeittoa myydään alkuvuoden aikana perinteisesti yli kaksi miljoonaa purkillista. Suomalaisille tuttua säilykehernekeittoa on valmistettu jo vuodesta 1952.
Sesonkia varten hernekeittotehtaalla tehdään pidempää työviikkoa neljän kuukauden ajan marraskuun alusta helmikuun loppuun. Hernekeitto valmistetaan herneistä, vedestä sekä porsaanlihasta.
Hernekeitto ei myöskään sisällä säilöntäaineita, sillä tuote pakataan ilmatiiviisti peltitölkkeihin ja lämpökäsitellään painekattilassa parin tunnin ajan. Jalostajan mukaan ilmatiiviin tölkin sisältö on syömäkelpoista jopa vuosikymmenenkin päästä. Aromit eivät kuitenkaan säily tuoreena näin pitkään.
Miksi hernekeittoa syödään laskiaisena tai torstaisin?
Normaalisti hernekeitto yhdistetään aina torstaipäivän ruokailuun. Mistä tämä perinne oikein juontaa juurensa?
Perjantai oli Suomessakin ennen uskonpuhdistusta katolisten paastopäivä, jonka takia torstaisin piti syödä mahdollisimman ravitsevaa ja täyttävää ruokaa. Hernekeitto oli siihen sopiva vaihtoehto.
– Katolinen usko paastoineen hylättiin meillä päin 600 vuotta sitten, mutta hernaritorstai jäi. Myös laskiaisena hernekeittoa syötiin samasta syystä: laskiainen aloitti pääsiäistä edeltäneen pitkän paaston, Jalostajalta kerrotaan.
Myöhemmin torstai hernekeittopäivänä vakiintui armeijankin käyttöön, mikä on osaltaan pitänyt perinnettä yllä.
Hernekeittotorstain syntyyn liittyy myös muita teorioita: Kustaa Vaasan väitetään määränneen 1500-luvulla kansalaisille hernekeittopäivän.
Jos haluat valmistaa perinteistä hernekeittoa itse, kokeile esimerkiksi tätä Hellapoliisin hernekeittoa
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2023.
Lähteet: Jalostaja, Kirjastot.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku