Hernekeitto on kermatäytteisten laskiaispullien ohella perinteinen laskiaisajan ruoka. Nämä perinneruot liittyvät läheisesti laskiaisesta alkavaan ja pääsiäiseen päättyvään paastonaikaan.
Hernekeitto, hernari, rokka. Hernekeitto on suomalaisille erittäin tuttu ruoka, jota syödään laskiaisen lisäksi pitkin vuotta. Yleensä hernekeittoa tarjoillaan armeijassa, kouluissa ja lounasruokaloissa torstaisin, mutta miksi juuri kyseisenä päivänä?
Torstain hernekeittoperinne juontaa juurensa katolisen ajan paastoamiseen, jolloin perjantai oli paastopäivä. Ennen paastopäivää oli tärkeää syödä ravitsevaa ja täyttävää ruokaa, kuten herneistä ja sianlihasta valmistettua hernekeittoa. Tästä samaisesta syystä hernekeittoa syödään myös laskiaisena. Laskiainen aloittaa nimittäin pääsiäiseen kestävän paastonajan.
Vaikka hernekeittoa syödään ympäri Suomen, sen valmistustavat eroavat huomattavasti toisistaan. Länsisuomalaisten hernekeitto on paksua ja sisältää savustettua lihaa, karjalainen hernekeitto on puolestaan ohuempaa ja sisältää yleensä savustamatonta lihaa. Naapurimaassa Ruotsissa hernekeitto tehdään yleensä keltaisista herneistä vihreiden sijaan.
Poimi tästä talteen perinteisen hernekeiton resepti.
Perinteinen hernekeitto
4 dl kuivattuja herneitä
2 l vettä
500 g savustettua porsaanpotkaa tai kinkun luuta
suolaa
Liota herneitä litrassa vettä yön yli. Pane liotusvedessään kiehumaan.
Lisää vettä ja pane savupotka joukkoon. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Nosta liha kattilasta ja irrota luusta. Poista lihasta rasva ja jänteet. Leikkele liha paloiksi ja pane uudelleen keiton joukkoon. Tarkista sakeus ja maku. Mausta suolalla, ellei lihasta irronnut tarpeeksi makua.
Maun mukaan keittoon voi lisätä esimerkiksi sipulia tai porkkanaa.
Mausteina kannattaa myös kokeilla meiramia, paprikaa, sinappia, valkosipulia ja niin edelleen.
Hernekeiton kanssa maistuu pannukakku, joka valmistuu tällä kertaa ylijääneestä puurosta. Katso resepti videolta.
4:54
Lähteet: Lihasta.net, Martta-liitto