Asia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi sushista – ruokakulttuurin professori kertoo, mitä on nykypäivän "suomalainen ruoka"
Mitä oikeastaan on suomalainen ruoka ja miten makutottumuksemme ovat muuttuneet? Asiasta keskusteltiin suomalaisen ruoan päivänä 4.9. Huomenta Suomessa.
Maanantaina 4.9. vietetään suomalaisen ruoan päivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa kotimaisen ruoan tärkeydestä. Itsestäänselvyytenä pitämämme maukas, puhdas ja riittävä ruoka on etuoikeus.
Huomenta Suomessa keskusteltiin maanantaina siitä, mitä suomalainen ruoka oikeastaan tänä päivänä on ja miten makutottumuksemme ovat muuttuneet.
Ruokavalikoima laajentunut valtavasti 50 vuodessa
Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä määrittelisi suomalaisen ruoan ennen kaikkea raaka-aineiden kautta.
– Sellainen ruoanvalmistus, jossa pyritään säilyttämään raaka-aineiden maku. Toki pystymme miettimään ruokalajeja, jotka tuntuvat meistä suomalaisilta, kuvaili Mäkelä ja mainitsi muun muassa ruisleivän.
Viimeisen 50 vuoden aikana suomalainen yhteiskunta on vaurastunut ja se näkyy myös ruokavalikoimissa. Mäkelän mukaan ihmisten mahdollisuus tehdä erilaisia valintoja ruoan suhteen on lisääntynyt merkittävästi.
– Jos 50 vuotta eläneet ihmiset lähtevät miettimään sitä, millaista oli lapsuudessa, niin kyllähän eron näkee siinä, että valikoima on hirvittävän paljon suurempi. Minunkin aikanani on tullut sellaisia asioita, joita pidetään itsestäänselvyytenä: tuoremehu, mango, paprika, Mäkelä luetteli.
Lue myös: Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan
Sushissa on yllättävän tuttuja elementtejä
Olemme myös alkaneet ottaa omaksemme erilaisia muista ruokakulttuureista tulevia makuja. Mäkelä nostaa esimerkiksi suuren suosion Suomessa saavuttaneen sushin. Se kytkeytyy japanilaiseen ruokakulttuuriin, mutta sisältää myös elementtejä perinteisestä suomalaisesta ruokakulttuurista.
– Siinä on raakaa kalaa, ja suomalaisessa ruokakulttuurissa se on ihan tuttu juttu. Pystymme omaksumaan asioita, joilla on jo jonkinlainen paikka siinä, mitä me olemme aikaisemmin syöneet.
Sushissa oleva riisi ei toki kuulosta hyvin perinteikkäältä suomalaiselta elementiltä, mutta toisaalta tälläkin raaka-aineella on yli satavuotinen historia maassamme.
– Mikäs olikaan se puuro, joka kuuluu meidän joulun ruokaperinteisiimme? Riisi oli yli sata vuotta sitten ylellinen ostotuote, jota on haluttu syödä nimenomaan jouluna, joka on vuoden suurin ruokajuhla.
Suomalaisen ruoan päivän yhteydessä on toki hyvä muistuttaa nimenomaan kotimaisten raaka-aineiden suosimisesta. Kotimaiset tuotteet tunnistaa kaupoissa Hyvää Suomesta -merkistä.
Mikä on suomalaista ruokaa, ja millaisia ruokatrendejä Suomessa nähdään tulevaisuudessa? Jutun yllä olevalla videolla Huomenta Suomen vieraana Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä ja Atria Food Servicen kehityspäällikkö Tomi Nevala.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa