Hyvän pakkauksen tunnistaa siitä, että se on päässyt kauppaan asti. Pakkaukselle on siis aina peruste – kurkkukin pakataan muoviin syystä.
Hanna Koivula, Helsingin yliopiston lehtori, opettaa Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella elintarvikkeiden pakkausteknologiaa.
– Pakkausteknologia on sateenvarjotermi kaikille menetelmille ja tieteelle, jota käytetään tuotteiden pakkaamisessa. Pakkausmateriaalit, niiden kehittäminen ja valmistaminen, täyttäminen, sulkeminen ja kierrättäminen sekä kaikki teknologiat, joita pakkauksen matkaan liittyy, Koivula kuvaa.
Hyvän pakkauksen tunnistaa ainakin siitä, että se on päässyt kauppaan asti.
– Pakkaus on tehty, se on päätynyt kaupan hyllylle ja kauppa on sen sinne valinnut. Mikä pakkauksesta tekee hyvän juuri sinulle? Päätät siitä itse. Jokaisella on oma mieltymyksensä sille, mikä pakkauksesta tekee hyvän. Jos pakkaus päätyy koriisi, käytät sitä kotona, se aukeaa ja sulkeutuu hyvin, se sopii käteen ja se on helppo lopuksi hävittää, pakkaus on hyvä.
Pakkausten trendejä
Helposti avattavat mekanismit
"Suomessakin väestö ikääntyy ja tulee tärkeämmäksi, että pakkaus on helposti avattavissa. Se on myös muille hyödyksi, että pakkauksen pystyy avaamaan ja sulkemaan helposti."
Biomateriaalit
"Varsinkin hedelmäpakkauksissa ja vastaavissa erilaiset kompostoituvat biomateriaalit tekevät tuloaan."
Sekä pakkausmateriaalin että tuotteen jäljitettävyys.
"Tiedetään, mistä pakkaus tulee, ja missä se on ollut koko ajan."
Trendeistä kertoi Hanna Koivula.
Lähes täydellisiäkin pakkauksia on – eivätkä ne aina ole ihmisen suunnittelemia. Esimerkiksi linnun muna on pakkausten priimaa.
– Kananmuna on melko täydellinen. Sillä on todella hyvät suojaominaisuudet, sen voi kompostoida. Se pieni haittapuoli siinä on, että mekaaninen rasitus vaikuttaa siihen. Kun munia kuljetetaan paikasta toiseen, saa vähän varoa. Muuten kananmuna on pakkauksena aikalailla täydellinen.
Huono pakkaus ei toimi
Myös monta hyvää pakkausta jää pakkauskehityksessä matkan varrelle.
Huono pakkaus ei toimi esimerkiksi pakkauskoneessa: tuote ei solahda pakkaukseen kuten pitäisi, vaan menee ohi. Syntyy hävikkiä.
– Huonon pakkauksen tunnistaa helposti siitä, että se ärsyttää kotona. Tuote ei tule hyvin ulos, pakkausta on hankala käyttää, et saa sitä auki tai kiinni. Tässäkin on hyvin henkilökohtaista, millainen pakkaus ketäkin ärsyttää.
Pakkaukselle on siis aina syy. Esimerkiksi sipsipussi on sipsipussinomainen syystä.
– Pakkauksen idea lähtee siitä, millaisia perunalastut ovat tuotteena. Ne ovat rasvaisia, suolaisia, ne pitää säilyttää kosteudelta suojattuna. Pussi on tehty niin, ettei valo pääse hapettamaan tuotetta, eikä pussissa ole happea, joka pääsisi härskiinnyttämään tuotteen ja pilaamaan maun. Kosteus ei pääse pussiin. Pussi on vähän pullollaan, jotta sipsit pysyisivät ehjinä.
Koivulan mukaan sipsipussi tehdään kerrostamalla useita materiaaleja päällekkäin. Yksi kerros on alumiinia. Pussissa on myös muoveja.
– Alumiini suojaa valolta ja siltä, ettei ilma pääse materiaalin läpi. Sipsipussi voidaan kyllä polttaa, muttei kotona. Esimerkiksi Helsingin seudulla pussit kerätään sekajätteenä, ja Vantaan Energia tekee niistä sähköä ja lämpöä. Siellä pystytään ottamaan energia talteen ja puhdistamaan polttokaasut, ja alumiini kyetään erittelemään pussista kierrätettäväksi.
Suojakelmu pitää tuoreena ja raikkaana
Jotkut pakkaukset hämmentävät. Miksi esimerkiksi kurkku on tiukassa muoviasussa?
– Kurkku on muovissa siksi, että se on voimakkaasti vettä haihduttava tuote. Se nahistuu hyvin nopeasti, jos se ei ole muovissa. Kurkun suositeltava säilytyslämpötila on kymmenen astetta tai yli, se ei ole kylmäsäilytystuote, joten se nahistuu vuorokaudessa ja menettää makuaan ja painoaan. Kurkun suojakelmu pitää sen tuoreena ja raikkaana, kertoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.
Sama syy piilee muidenkin kasvisten muovipakkauksissa.
– Kasvikunnan tuotteissa, eritoten lehtivihanneksissa ja voimakkaasti haihduttavissa tuotteissa, muovi suojaa haihduttamiselta, vähentää hävikkiä ja pitää tuotteen syömäkelpoisena pidemmän aikaan. Nykyään puhutaan kokonaishävikistä, ja pakkauksella on tärkeä rooli siinä, että tuote pysyy syötävänä pidempään.
Mutta hetkinen! Avomaankurkku! Miksei sitä ole pakattu?
Yksi syy on avomaankurkun muoto ja malli. Se on piikikäs, ja siinä on kova kuori.
– Jos avomaankurkkua itse rouskuttaa, huomaa, että kuori on selkeästi kovempi. Se ei haihduta yhtä paljon kuin kasvihuonekurkku. Avomaankurkku on edullisempi tuote, sen myyntiaika on lyhempi. Toinen syy on, että sitä myydään lyhemmän aikaa ja pääosin säilöntään, jolloin ajatellaan, että sitä ei pakata erikseen, Taulavuori sanoo.
Pakkauksilla on merkitystä
Muovipakkaus koetaan usein negatiivisena: tässäkin on muovia, samoin tuossa! Koivula muistuttaa, että esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaaminen on lähtökohtaisesti hyvä asia.
– Pakkaukset mahdollistavat sen, että me voimme säilöä ruokaa ja käydä ostamassa sitä silloin, kun haluamme. Voimme kuljettaa sen helposti kotiin ja käyttää sitä helposti pakkauksesta kotona. Kotona pakkaukset usein huomataan siinä vaiheessa, kun ne täyttävät roskista. Pakkauksilla kuitenkin on merkitystä ja ne tekevät myös hyviä asioita meille. Ne mahdollistavat paljon, Hanna Koivula sanoo.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.