Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Miksi sama kahvi maistuu erilaiselta kotona kuin työpaikalla? Taustalla yllättävä syy

2:24img
Julkaistu 23.04.2018 08:32
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka keittäisit täysin samaa kahvia samoilla välineillä, kahvi voi maistua hyvinkin erilaiselta paikasta riippuen. Syy tähän löytyy useimmiten vedestä. 

Video: Kahviasiantuntija antaa vinkkejä hyvän kahvin keittämiseen. 

Kun puhutaan hyvästä kahvista, monelle nousee ensimmäisenä mieleen erilaisia asioita, kuten laadukas kahvi, puhdas keitin ja oikeat mittasuhteet. Harva on ehkä tullut ajatelleeksi sitä, kuinka paljon vesi vaikuttaa kahvin makuun.

Viikonloppuna Helsinki Coffee Festivaaleilla vesi- ja kahviasiantuntija Karoliina Mäkelä Pauligilta sekä vesiasiantuntija Otto Manninen Aqvalta valottivat yleisölle tätä harvemmin puhuttua asiaa. 

"Kahvin hapokkuus on hyvä indikattori"

Asiantuntijoiden mukaan vedellä on kahvinkeitossa ratkaiseva rooli, sillä suodatinkahvista yli 98 prosenttia on vettä.

Mannisen mukaan vesi on lähtökohtaisesti hyvää, mutta esimerkiksi putkistojen ikä ja kunto vaikuttavat paljon veden makuun, samoin kuin alueelliset vaihtelut. Myös maaperästä liukenee veteen erilaisia aineita, jotka saattavat ilmetä vedessä maku- ja hajuhaittoina. Aina näitä laatueroja ei kuitenkaan pysty havaitsemaan pelkkien aistien perusteella.

– Mineraalitasapainoa ei välttämättä huomaa veden mausta, mutta kahvista sen voi maistaa. Kahvin hapokkuus on hyvä indikaattori, Mäkelä selittää.

Kahvi

Veden kovuus vaikuttaa myös kahvin makuun. 

– Jos vesi on kovaa, eli sillä on korkea karbonaattikovuus, kahvi maistuu lattealle, tylsälle ja ehkä hieman maan makuiselle. Jos vedessä on taas matala karbonaattikovuus, kahvista voi löytyä hieman viinietikkamaisia piirteitä.

Veden vaikutuksen voi todeta helposti itse

Täysin kaikista mineraaleista suodatettua vettä ei kuitenkaan kannata kahvin keittoon käyttää, sillä Mäkelän mukaan veden joukossa tulee olla maun kantajinakin tunnettuja kalsiumia ja magnesiumia, jotta kahvi maistuisi hyvälle. 

LUE MYÖS: Suomalaisten kahvimaku poikkeaa muusta maailmasta – taustalla luonnollinen syy

– Mielenkiintoisia kokeita voi tehdä ihan kotioloissakin keittämällä kaksi annosta kahvia samalla välineellä ja samoilla raaka-aineella, mutta käyttää toiseen kahviin vaikkapa kotihanasta tulevaa vettä, toiseen työpaikan hanasta otettua vettä. Näin ollen sen voi itse todeta, kuinka paljon vesi vaikuttaa kahvin makuun, Mäkelä kertoo.

Jos kahvin keittoon käytettyyn veteen haluaa kiinnittää huomiota, asiantuntijat suosittelevat atiivihiilisuodatinta tai vesianalyysia, jolla oman veden laatu on mahdollista selvittää perinpohjin. 

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi