Suomalaisten kahvimaku poikkeaa muusta maailmasta – taustalla luonnollinen syy
Suomen hyvä vesi on yksi syy siihen, miksi vaaleapaahtoinen kahvi on aikoinaan löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin.
Barista Kalle Freese paljastaa videolla, millaisia asioita hyvään kahviin liittyy.
Suomalaiset ovat ainutlaatuista kansaa paitsi kahvin kulutuksen, myös kuppeihin päätyvän paahdon suhteen. Vaikka tummapaahtoinen kahvi kasvattaa koko ajan suosiotaan, yhä suurin osa meillä myytävästä kahvista on vaaleaa paahtoa.
Vaalealla paahdolla on Suomessa pitkät perinteet ja suomalaiset ovat aina juoneet kahvinsa vaaleana, mutta miksi?
– Kahvi on luultavasti alun perin paahdettu vaaleaksi siksi, että mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä enemmän siitä menee hukkaan. Se on ollut kustannustehokas vaihtoehto, jonka on todettu maistuvan ihan hyvältä, Johan&Nyströmin maajohtaja Lari Salomaa kertoo.
Paahdolla pystytään peittämään ei-toivottuja asioita
Toinen syy vaaleapaahtoisen kahvin suosioon löytyy vedestä, joka on meillä Suomessa todella hyvää. Mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä enemmän sillä Salomaan mukaan pystytään peittämään ei-toivottuja asioita, kuten raaka-aineen heikkoutta tai veden laatua.
– Jos menisit Juhla Mokan kanssa Napoliin ja ottaisit siellä paikallista vettä ja keittäisit siitä kahvia, lopputuloksesta tulisi ihan hirveää, Salomaa kertoo.
Pohjoismaiset erot tumma- ja vaaleapaahtoisten kahvien suosiossa johtuvat Makuja.fi-sivuston aiemmin julkaistun haastattelun mukaan veden kovuudesta. Suomessa vesi on Meiran tehtaanjohtaja Patrik Lindholmin mukaan pehmeää ja vaalealle paahdolle sopivaa, toisin kuin vaikkapa Tanskassa tai Etelä-Ruotsissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"