Millainen samppanja sopii aloittelijalle? Viiniasiantuntija: Älä valitse automaattisesti halvinta!
Olet sitten kokenut viininmaistelija tai täysin aloittelija, samppanjahyllyllä saattaa mennä sormi suuhun.
Kuohuviinit tuntuvat juhlavilta, mutta tarpeeksi maanläheisiltä, jotta niiden parissa uskaltaa kokeilla välillä uusiakin makuja. Samppanjat ovat usein hintansa puolesta tyyriimpiä, jolloin haluaisi osua kerralla oikeaan. Kysyimme asiantuntijalta vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon samppanjan valinnassa.
Mihin tarkoitukseen ja kenelle?
Eckerö Linen risteilyisäntänä nykyisin toimiva sommelier Niko Mattila kehottaa niin aloittelijoita, kuin kokeneempiakin viininjuojia kysymään rohkeasti apua myyjiltä.
– Kun osaa kertoa myyjälle, mihin tarkoitukseen samppanja tulee ja minkä tyyppiselle ihmiselle, myyjä osaa kyllä auttaa, Mattila rohkaisee.
Viiniasiantuntija Niko Mattila näyttää videolla, miten samppanja kaadetaan oikeaoppisesti lasiin. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.
Samppanjoita on hyvin eri tyylisiä, joten se, mihin tilaisuuteen sitä ollaan ostamassa, vaikuttaa merkittävästi juoman valintaan. Mattilan mukaan oma maku viinien suhteen kehittyy pikku hiljaa niitä juomalla – alkuun suositaan ehkä enemmän makeita viinejä ja vähitellen siirrytään kuivempiin.
Älä valitse ääripäistä
Mattilan mielestä missään tapauksessa ei kannata valita automaattisesti vain sitä halvinta samppanjaa, koska se voi olla täysin vääränlainen ja siihen voi pettyä.
Jos on juonut esimerkiksi kuohuviiniä jo pidemmän aikaa, yleensä tietää, pitääkö enemmän makeasta vai kuivasta viinistä.
– Jos on juuri aloittanut viinien juonnin, eikä ole hirveästi tottunut vielä niiden makuun, suosittelisin valitsemaan samppanjan, jossa on hieman enemmän jäännössokeria.
Toisin sanoen, aloittelijan ei kannata valita samppanjaa kummastakaan ääripäästä – makeasta tai erittäin kuivasta. Mattila suosittelee valitsemaan juoman, jossa jäännössokeria on noin 10-12 grammaa.
– Heti alkuun ei ehkä kannata valita Dom Pérignonia, koska se on niin rutikuiva juoma, että viineihin tottumattoman suuhun se ei vain sovi, Mattila toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"