Arvokkaita samppanjoita ei tohtisi ostaa "sikana säkissä" tai nauttia niitä niille epäedullisella tavalla. Samppanja-asiantuntija neuvoo, miten toimia.
Samppanja-asiantuntija Essi Avellan kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä, että kaikessa on kyse makuasioista – myös samppanjassa.
Vinkit samppanjan maisteluun
- Hyvä lasi: riittävän iso ja tulppaanin mallinen
- Viiniä voi hieman pyöräyttää lasissa, mutta kuohuviinissä aromit tulevat nenään ilmankin
- Ensin nuuhkaisu, sitten sopiva määrä viiniä suuhun, jota voi hieman pyöritellä suussa ja tarkkailla, miltä kuohu tuntuu suussa
Master of Wine -tittelinkin hankkineen Avellanin mukaan samppanjan kuplat kertovan sen laadusta. Kuitenkin tärkeämpää kuin se, miltä kuplat näyttävät lasissa on se, miltä ne tuntuvat suussa.
– Yleensä pienet ja kestävät kuplat ovat laadukkaan samppanjan merkki, Avellan sanoo.
Myös kuohuviinin väristä voi päätellä asioita.
Katso yllä olevalta videolta, millaisia piirteitä ja makuja samppanjasta voi löytyä ja mitä voi päätellä samppanjan etiketistä.
Lue myös: Mitä eroa on cavalla, proseccolla, crémantilla ja samppanjalla?
Tämän viinin väri paljastaa
Avellanin mukaan viini on yleensä enemmän vihreänkeltainen nuorena, jos se on tehty vaaleammista rypälelajikkeista kuten Chardonnaysta.
Jos viinissä on käytetty paljon punakuorisia lajikkeita, kuten Pinot noiria, silloin se on usein Avellanin mukaan persikkaisempi väriltään.
– Nuori viini on vaaleampi ja keltaisempi ja kypsä enemmän kullankeltaisen värinen, Avellan kertoo.
Lue myös: Tässä on vuoden paras kuohuviini 2024: "Enemmän kuin hintansa arvoinen"
Lue myös: Älä luota nettiniksiin kuohuviinipullon säilytyksessä: "Ihan diibadaabaa"
Katso myös: Makutestissä suomalaisten suosimat cava-kuohuviinit – näin Alkon kallein cava pärjäsi
8:28