Milloin söit viimeksi stroganoffia? Tätä et ehkä tiennyt legendaarisesta liharuoasta: "Nykyajan nuoriso tuskin tietää"
Milloin söit viimeksi klassista venäläistä liharuokaa, stroganoffia? Katso resepti ja lue, miten ruokalajin kerrotaan saaneen alkunsa.
Videolla muistellaan vanhaa Kassler-mainosta. Muistatko sinä tämän?
Klassisen venäläisen liharuoan, stroganoffin, historiaan on perehdytty aikoinaan muun muassa edemenneen Jaakko Raholan kattavalla ruokasanasto-sivustolla. Rahola kirjoitti vuonna 2009, että "nykyajan nuoriso tuskin tietää, millainen ruoka Stroganovin pihvi eli suomalaisittain "stroganoffi" oli 1950-luvulla, kun lounaskahvilakulttuuri alkoi orastaa Suomessa".
– 1970-luvulla sai monessa paikassa makkarastroganovia, mutta salaattipöytien ja muun kevyen, modernin lounasruokailun yleistyessä ovat sentyyppiset ruokalajit menettäneet suosiotaan. Söinpä kuitenkin vielä loppukesällä 1991 Kulosaaren Casinon kesäravintolassa ihan hyvää makkarastroganovia itsepalvelulounaan ainoana ruokalajina. Mutta yleensä on stroganov painunut niin alas laatuasteikolla, että sitä harva enää tilaa. Hyvin tehtynä kotiruokana ja venäläisen ravintolan herkkuna stroganov onneksi vielä elää Suomessakin, Rahola kirjoitti.
Taustalla Stroganovin suku?
Yhden teorian mukaan ruokalajin nimi juontuisi Stroganovin mahtavasta suvusta, joka jo 1500-luvulla ”omisti käytännössä katsoen koko Siperian”. Raholan mukaan tiedot ruokalajin alkuperästä vaihtelevat eri lähteissä, mutta useimmat arvelevat sen olevan peräisin jo 1700-luvulta. Ainakin kolme eri Stoganovin suvun jäsentä mainitaan lähdekirjoissa mahdollisina ruokalajin kummeina. Rahola arvelee, että ruokalajin on saattanut luoda joku suvun ranskalaisista keittiömestareista, jonka piti keksiä hampaattomalle isännälleen vain vähän pureskelua vaativa ruoka.
Ei kuitenkaan ole varmaa, että stroganoffin nimi liittyisi juuri Stroganovin sukuun. Toisen teorian mukaan nimi tulisi venäjän verbistä strogat, joka tarkoittaa vuolemista tai höyläämistä.
– Tämä teoria yhdistettynä Stroganovin suvun keittiömestareihin on synnyttänyt selityksen, jonka mukaan joku ao. mestareista olisi Siperian matkalla joutunut vuoleskelemaan jäätynyttä lihaa, kun ei ollut aikaa sulattaa paistia.
Oli resepti alun perin sitten mistä hyvänsä, siinä on useimmiten aina tietyt elementit, kuten ohuiksi suikaleiksi leikattu naudanliha, sipuli ja smetana. Tomaatti on ilmestynyt ruokalajiin myöhemmin. Nykypäivänä stroganoffia tehdään myös kuutioidusta lihasta, eli se ei välttämättä enää tarkoita ohueksi vuoltua naudanlihaa.
KATSO RESEPTI: Aito stroganoff – venäläisten liharuokien klassikko
Lähteet: Raholan ruokasanasto, Lihatiedotus ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa