Avaruudessa olevat ihmiset eivät tarvitse ruokaa vain selviytyäkseen. Ruoan valmistuksella, maulla ja ulkonäöllä voi nimittäin olla psykologisesti merkittävä vaikutus pitkillä avaruusmatkoilla.
Matka Marsiin ja takaisin kestää 2,5–3 vuotta.
– Astronautit sekoavat, jos he syövät koko sen ajan vain pakastekuivattuja ruokia, kertoo Phnam Bagley, joka on Nonfiction-yrityksen perustajajäsen.
Yritys on yksi finalisteista Nasan ja Kanadan avaruusjärjestön Ulkoavaruuden ruokahaaste -kilpailussa (engl. Deep Space Food Challenge).
Yritys on kehittänyt kulinaarisen laboratorion, jonka voi asentaa avaruusalukseen. Sillä voi kasvattaa ruokaa, keittää kahvia ja jopa grillata lihaa.
Grillausta laserilla
Lihaa ei kuitenkaan grillata avotulella, koska se olisi vaarallista, vaan mikroaalloilla ja laserilla.
Pakastekuivattujen ruokien kylkiäiseksi astronautit voivat poimia voimakkaan makuisia lehtivihanneksia aeroponisesta puutarhasta, jota Bagley esittelee jutun yllä olevalla videolla.
– Yksi asia, mitä ruoasta avaruudessa tulee tietää on se, että kielesi makunystyrät eivät toimi siellä samalla tavalla kuin maan pinnalla, Bagley avaa.
Astronauteille annettava ruoka on siksi melko pistävän makuista.
Yrityksen kehittämässä kulinaarisessa laboratoriossa on myös bioreaktori, jossa voi kasvattaa levää, jota astronautit voivat kerätä ja syödä.
Levä kuitenkin haisee hirveältä eikä maistu hyvältä.