Mitä astronautit syövät avaruudessa? Mars-lennoille kehitettiin nyt jotain ennennäkemätöntä
Avaruudessa olevat ihmiset eivät tarvitse ruokaa vain selviytyäkseen. Ruoan valmistuksella, maulla ja ulkonäöllä voi nimittäin olla psykologisesti merkittävä vaikutus pitkillä avaruusmatkoilla.
Matka Marsiin ja takaisin kestää 2,5–3 vuotta.
– Astronautit sekoavat, jos he syövät koko sen ajan vain pakastekuivattuja ruokia, kertoo Phnam Bagley, joka on Nonfiction-yrityksen perustajajäsen.
Yritys on yksi finalisteista Nasan ja Kanadan avaruusjärjestön Ulkoavaruuden ruokahaaste -kilpailussa (engl. Deep Space Food Challenge).
Yritys on kehittänyt kulinaarisen laboratorion, jonka voi asentaa avaruusalukseen. Sillä voi kasvattaa ruokaa, keittää kahvia ja jopa grillata lihaa.
Grillausta laserilla
Lihaa ei kuitenkaan grillata avotulella, koska se olisi vaarallista, vaan mikroaalloilla ja laserilla.
Pakastekuivattujen ruokien kylkiäiseksi astronautit voivat poimia voimakkaan makuisia lehtivihanneksia aeroponisesta puutarhasta, jota Bagley esittelee jutun yllä olevalla videolla.
– Yksi asia, mitä ruoasta avaruudessa tulee tietää on se, että kielesi makunystyrät eivät toimi siellä samalla tavalla kuin maan pinnalla, Bagley avaa.
Astronauteille annettava ruoka on siksi melko pistävän makuista.
Yrityksen kehittämässä kulinaarisessa laboratoriossa on myös bioreaktori, jossa voi kasvattaa levää, jota astronautit voivat kerätä ja syödä.
Levä kuitenkin haisee hirveältä eikä maistu hyvältä.
Katso jutun yllä olevalta videolta, miten levästä saadaan kuitenkin tehtyä herkullisia ja ravinteikkaita pyöryköitä. Makutestissä myös avaruuskahvi, joka yllätti toimittajan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"