Eri sipulit myös maistuvat ja käyttäytyvät eri tavoin kypsennettäessä.
Pääkuvan videolla Kari Aihinen neuvoo oikean tekniikan sipulin pilkkomiseen.
Suomalaisista ruokakaupoista löytyy useita erilaisia sipuleita, eikä ole täysin sama asia, minkä sipulin sieltä ruokaasi nappaat.
Useimmille tutuimmat sipulilajikkeet ovat keltasipuli, punasipuli sekä valkosipuli, mutta tunnetko esimerkiksi hopeasipulin, makean sipulin tai salottisipulin?
Sipulit eroavat toisistaan sekä maun että ominaisuuksiensa puolesta.
Keltasipuli
Kun puhutaan pelkästä sipulista, tarkoitetaan yleensä kelta- eli kepasipulia, jota kutsutaan myös ruokasipuliksi. Keltasipulin maku muuttuu kypsennettäessä lempeän makeaksi, ja se ei välttämättä ole paras vaihtoehto raakana tarjottavaksi sen erityisen vahvan maun vuoksi.
Keltasipuli sopii erinomaisesti erilaisiin patoihin ja uuniruokiin sekä tuomaan makua kastikkeisiin ja keittoihin.
Keltasipuli voi olla muodoltaan pyöreä tai litteänpyöreä.
Makea sipuli
Kooltaan makea sipuli on melko suuri. Makea sipuli sopii miedon makunsa vuoksi erityisen hyvin raakana salaatteihin, toisin kuin pistävän makuinen keltasipuli. Makeaa sipulia kannattaakin pilkkoa vaikka kreikkalaiseen fetasalaattiin tai hampurilaisen väliin.
Makeassa sipulissa on paksut kerrokset, minkä vuoksi siitä saa leikattua erinomaisesti renkaita, esimerkiksi friteerattujen sipulirenkaiden valmistamiseen. Makea sipuli sopii hyvin myös ranskalaiseen sipulikeittoon.
Hopeasipuli
Hopeasipuli, eli valkoinen kepasipuli maistuu miedon ja hienon makunsa ansiosta niin raakana kuin kypsennettynäkin. Hopeasipuleissa on korkea vesipitoisuus, minkä ansiosta ne ovat rapeita, mutteivat kovinkaan makeita.
Kokeile hopeasipulia salaateissa, salsassa, sillivadilla taikka liharuokien lisukkeena uunissa tai grillissä kypsennettynä.
Punasipuli
Kepasipuleihin kuuluvaa punasipuli on sipuleista ehkä monikäyttöisin. Punasipulia käytetään usein raakana, mutta se sopii erityisen hyvin käytettäväksi myös paahdettuna, keitettynä, hillottuna, hapatettuna tai karamellisoituna.
Punasipuli voi olla raakana nautittuna yllättävän vahvan makuista, minkä vuoksi raakana käytettynä se kannattaakin pilkkoa melko ohuiksi renkaiksi tai pieneksi silpuksi.
Kokeile punasipulia guacamolessa, pikkelöitynä tai hampurilaisen välissä sellaisenaan.
Salottisipuli
Salottisipulit ovat väriltään keltasipulia hieman ruskeampia ja muodoltaan pitkulaisempia. Niiden rakenne hajoaa helposti esimerkiksi kastikkeisiin ja pitkään haudutettuihin ruokiin. Useimmiten salottisipulia käytetäänkin kypsennettynä eikä raakana, vaikka sen maku onkin erityisen lempeä ja makea.
Esimerkiksi huippukokki Hans Välimäki on kertonut MTV Uutisille suosivansa juuri salottisipulia, erityisesti banaanisalottisipulia, koska se on helpoin kuoria ja siinä on enemmän makua kuin tavallisessa keltasipulissa.
Lähteet: MTV Uutisten arkisto, Tasty, Martat, Yhteishyvä