Mitä ihmettä? Osa tämän vuoden joulukalentereista menee hävikkiin jo nyt

joulukalenteri
Kaikille joulukalentereille ei ole kaupoissa tilaa. Shutterstock

Joulukalentereiden myynti ei ole ehtinyt vielä edes kunnolla alkaa, mutta silti osa kalentereista päätyy jo hävikkiin. Miksi?

MTV Uutiset selvitti taannoin, miksi erilaiset joulumakeiset kuten joulukalenterit ilmestyvät kauppojen hyllyihin yhä aikaisemmin, jopa syyskuussa.

– Siihen on oikeastaan kaksi syytä, yksi on logistinen. Joulu on niin iso kaupan sesonki ja tavaraa tulee niin paljon, niin me emme voi ottaa niitä kaikkia samaan aikaan, Vantaan Jumbon Citymarketin kauppias Sami Hertell kertoi MTV Uutisille.

Joulukalentereita päätyy jo hävikkiin

Joulun aikaistuminen näkyy myös hävikkiruokakaupassa. Monelle voi tulla yllätyksenä, että vuoden 2024 joulukalentereita on jo päätynyt hävikkiin.

Henriikka Raussi hävikkiverkkokauppa Fiksuruoalta kertoo, että tänä vuonna joulukalentereita on tullut hävikkimyyntiin huomattavasti normaalia aikaisemmin, eli jo lokakuussa. Normaalisti joulukalentereita on hävikkimyynnissä vasta joulun jälkeen.

Raussin mukaan syitä hävikin aikaistumiselle voi olla useita: ensinnäkin sesongit alkavat lähtökohtaisesti aikaisemmin ja isot kauppaketjut ostavat tuotteita jo todella hyvissä ajoin.

Kauppojen ennustukset kertovat karun totuuden

Samaan aikaan menekkiennustamisesta on tullut entistä tarkempaa. Kaupat siis pystyvät jo ennustamaan, mitkä joulukalenterit tulevat menemään kaupaksi.

– Kyse ei siis ole siitä, että tavara olisi jotenkin viallista. Muita mahdollisia tekijöitä voisi olla esimerkiksi tiukempi taloustilanne ja kallistuneet raaka-aineet, Raussi painottaa.

Koska kaupoilla on vain rajallisesti varasto- ja hyllytilaa, voi olla kannattavampaa toimittaa huonommin myyvät joulukalenterit hävikkiruokakauppoihin.

Katso myös video: Miksi joulu alkaa kaupoissa jo syksyllä?

Joulutuotteita saapui kauppoihin – miksi? 8:24
Asiantuntijat kertovat joulusesongin aikaistumisesta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.