Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mitä jauhelihaa valitset kaupasta? Älä ainakaan sorru mokaan, joka voi pilata ruokasi

8:14img
Julkaistu 06.02.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Millainen jauheliha sopii mihinkin ruokaan? Väärä valinta voi pahimmassa tapauksessa pilata hyvän aterian.

Yllä olevalla videolla Kari Aihinen näyttää, miten jauheliha kannattaa paistaa.

Ei ole aivan samantekevää, mistä jauhelihasta valmistat lihapullat, ja mikä jauhelihaversio puolestaan kannattaa valita keittoon.

Jauhelihan rasvapitoisuus on olennainen seikka ruokaa valmistettaessa. Näin valitset oikeanlaisen jauhelihan ruokaasi:

Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat (alle 10 % rasvaa)

Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat sopivat pääasiassa etenkin keittoihin ja kastikkeisiin, tai vaikkapa pizzaan ja tortilloihin.

Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat antavat makua, mutta eivät kuitenkaan muuta ruoan rakennetta liian rasvaiseksi, jolloin ulkonäkö ja suutuntuma kärsisi. Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat sopivat parhaiten pannulla ruskistettaviin jauheliharuokiin.

Keskirasvaiset jauhelihat (n. 15% rasvaa)

Keskirasvaiset jauhelihat toimivat parhaiten esimerkiksi jauhelihapullissa ja jauhelihapihveissä.

Pihvit ja pullat –tyyppiset ruokalajit paistetaan usein korkeissa lämpötiloissa, nopeasti. Kun jauheliha on sopivan rasvaista, ei lopputuloksesta tule liian kuiva. Liian rasvaisesta jauhelihasta taas irtoaa rasva pitkin peltiä, ja rasvan määrä myös maistuu loppuruoassa.

Rasvaisemmat jauhelihat (yli 20% rasvaa)

Rasvaisemmat jauhelihat sopivat hyvin uuni- ja pataruokiin, eli pidempää haudutusta tai paistamista vaativiin ruokiin.

Rasvaisemmat jauhelihat toimivat parhaiten laatikoissa ja pataruuissa. Muun muassa makaronilaatikko ei kuivu, mikäli jauheliha sisältää reilustikin rasvaa. Pidempää kypsennysaikaakin vaativista ruuista tulee meheviä ja herkullisia.

Lähde: Atria

Lue myös: Kari Aihisen tärkein sääntö jauhelihan paistamiseen – teetkö sinä näin?

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka