Jauheliha on oivallinen raaka-aine, jonka rasvapitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota sen mukaan, mitä ruokaa on valmistamassa.
Jauhelihan rasvapitoisuus on olennainen seikka ruokaa valmistettaessa – ja eri ruokiin sopivat rasvapitoisuudeltaan erilaiset lihat. Tästä syystä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei pilaa ruokaa valitsemalla tiettyihin ruokalajeihin liian vähärasvaista – tai vaihtoehtoisesti liian rasvaista – jauhelihaa.
Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat (alle 10 % rasvaa)
Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat sopivat pääasiassa etenkin keittoihin ja kastikkeisiin, tai vaikkapa pizzaan ja tortilloihin.
Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat antavat makua, mutta eivät kuitenkaan muuta ruoan rakennetta liian rasvaiseksi, jolloin ulkonäkö ja suutuntuma kärsisi. Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat sopivat parhaiten pannulla ruskistettaviin jauheliharuokiin.
Keskirasvaiset jauhelihat (n. 15% rasvaa)
Keskirasvaiset jauhelihat toimivat parhaiten esimerkiksi jauhelihapullissa ja jauhelihapihveissä.
Pihvit ja pullat –tyyppiset ruokalajit paistetaan usein korkeissa lämpötiloissa, nopeasti. Kun jauheliha on sopivan rasvaista, ei lopputuloksesta tule liian kuiva. Liian rasvaisesta jauhelihasta taas irtoaa rasva pitkin peltiä, ja rasvan määrä myös maistuu loppuruoassa.
Rasvaisemmat jauhelihat (yli 20% rasvaa)
Rasvaisemmat jauhelihat sopivat hyvin uuni- ja pataruokiin, eli pidempää haudutusta tai paistamista vaativiin ruokiin.
Rasvaisemmat jauhelihat toimivat parhaiten laatikoissa ja pataruuissa. Muun muassa makaronilaatikko ei kuivu, mikäli jauheliha sisältää reilustikin rasvaa. Pidempää kypsennysaikaakin vaativista ruuista tulee meheviä ja herkullisia.
***
0:34