Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mitä tarkoittaa, jos kananmunan keltuainen muuttuu keitettäessä harmahtavaksi? Väri paljastaa yleisen virheen

munat
Mitä kananmunan keltuaisen harmahtava väri tarkoittaa?Shutterstock
Julkaistu 27.09.2019 20:01

MTV LIFESTYLE

Tiesitkö, että harmahtava väri keitetyn kananmunan keltuaisen ympärillä kielii ylikypsennyksestä?

Kananmunien keittäminen ei ole kovin vaikeaa, mutta siinäkin on mahdollista munata. Kananmunan valkuaisen ja keltuaisen välille syntyy keitettäessä kemiallinen reaktio, jonka seurauksena keltuaisen pinta muuttuu harmahtavaksi tai vihertäväksi.

Värimuutos tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun kananmunaa on kypsennetty liikaa tai sitä ei ole jäähdytetty riittävän nopeasti. Kananmunat kannattaakin siirtää heti keittämisen jälkeen kylmään veteen, jolloin ne lopettavat kypsymisen sisältä ja alkavat jäähtyä. Kikka auttaa pitämään keltuaisen värin kirkkaana.

Myös kananmunan kuoriminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Mitä tuoreempi kananmuna on, sitä hankalampi sitä on kuoria. Kylmässä vedessä huljuttelu auttaa myös kuoria irtoamaan helpommin. 

Helppo niksi avuksi keltuaisen ja valkuaisen erotteluun – katso video:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Buzzfeed

Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2016

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka