Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Osaatko keittää kananmunan oikein? Harmahtava väri keltuaisessa paljastaa yleisen virheen

munat
Harmahtava väri ei ole vaarallista, mutta kertoo ylikypsentämisestä. Shutterstock
Julkaistu 23.02.2016 07:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Tiesitkö, että harmahtava väri keitetyn kananmunan keltuaisen ympärillä kielii ylikypsennyksestä?

Kananmunien keittäminen ei ole kovin vaikeaa, mutta siinäkin on mahdollista munata. Kananmunan valkuaisen ja keltuaisen välille syntyy keitettäessä kemiallinen reaktio, jonka seurauksena keltuaisen pinta muuttuu harmahtavaksi tai vihertäväksi.

Värimuutos tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun kananmunaa on kypsennetty liikaa tai sitä ei ole jäähdytetty riittävän nopeasti. Kananmunat kannattaakin siirtää heti keittämisen jälkeen kylmään veteen, jolloin ne lopettavat kypsymisen sisältä ja alkavat jäähtyä. Kikka auttaa pitämään keltuaisen värin kirkkaana.

Myös kananmunan kuoriminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Mitä tuoreempi kananmuna on, sitä hankalampi sitä on kuoria. Kylmässä vedessä huljuttelu auttaa myös kuoria irtoamaan helpommin. 

Helppo niksi avuksi keltuaisen ja valkuaisen erotteluun – katso video:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Buzzfeed

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna