Keitinveteen lisätyllä suolalla on kananmunien keitossa merkittävä rooli.
Video: Kypsän ja ra'an kananmunan erottaminen toisistaan on helppoa näppärän niksin avulla.
Onko sinulle käynyt joskus niin, että kananmunia keittäessä valkoinen vaahto täyttää pian kattilasi, vaikka yhtään munaa ei näytä menneen rikki? Näin kävi ruotsalaiselle Rebecka Johanssonille, jolle tämä kokemus opetti näppärän kananmunien keittoniksin.
Edullinen ratkaisu piilee ruokalusikallisessa suolaa
Kattilan pinnalle ilmestynyttä vaahtoa Facebookin kautta ihmetelleelle naiselle alkoi sataa pian vastauksia, joiden avulla tähän ongelmaan löytyi varsin pätevä ratkaisu.
Vaikka kananmunat näyttäisivätkin pintapuolisesti ehjiltä, tästä huolimatta munien kuoriin on voinut tulla mikroskooppisia säröjä, joiden kautta valkuainen pääsee keitinveteen.
Tämän sotkuisen tapahtuman voi vastaajien mukaan estää kokkien käyttämällä niksillä; suolalla. Lisää siis aina ruokalusikallinen suolaa kananmunien keitinveteen.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Suola hyydyttää kananmunan proteiinit nopeammin, ja tämän ansiosta keitinveteen rikkoutunut valkuainen ei leviä veteen. Tämän lisäksi suola auttaa kananmunien kuoria irtoamaan helpommin.
Huoneenlämpöiset munat säilyvät paremmin ehjinä
Jos kananmunat tuntuvat rikkoutuvan keitettäessä kerta toisensa jälkeen, kannattaa kiinnittää huomiota kananmunien säilytykseen. Suoraan kylmästä jääkaapista kattilaan laitetut kananmunat nimittäin hajoavat herkemmin kuin huoneenlämpöiset munat.
Tämän lisäksi kannattaa tiedostaa, että 7–10 päivän ikäiset kananmunat ovat ihanteellisimpia ruoanlaittoon, sillä reilu viikon vanhojen munien kuori irtoaa helpoiten.
Lähde. Expressen