Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Mitä tarkoittaa ravintolassa HDF, tsuptsup tai siivouskalja? Suomalaiskokit paljastavat

Ravintola keittiö kokki
Ravintola-alalla on käytössä ihan oma termistönsä, kertovat kokit MTV Uutisille. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 07.01.2024 09:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Tiedätkö, mikä on rönskä tai plekki? Ravintoloiden keittiöissä ja saleissa puhutaan aivan omanlaistaan kieltä. 

Puhutko kokkia? Olet ehkä joskus kuullut puhuttavan ryöppäämisestä tai kyypparista, mutta moni ravintola-alalta tuttu sana ei välttämättä tavalliselle pulliaiselle aukea. 

Pyysimme nykyisiä ja entisiä kokkeja listaamaan ravintoloiden keittiöissä ja saleissa käytettäviä sanoja ja lyhenteitä. Sanastoon termejä paljasti muun muassa somesta tuttu kokki Lauri Kaivoluoto.

– Esimerkiksi "takana" tai "bäks" sanotaan, kun ollaan kulkemassa kollegan ohi takapuolelta. Tätä tulee sanottua vahingossa myös tuntemattomille kaupassa, Kaivoluoto nauraa. 

Lue myös: Vuoden paras lounasravintola löytyy Vantaalta – äänestyksen voittaja tuttu TikTokista

Ravintolasanastoa eli kokkislangia

Sanoja "kokkislangiin" tulee niin englannista kuin perinteisestä keittiökielestä ranskasta. 

Huomioi, että osa sanoista saattaa olla niin sanotusti vanhentuneita, eikä termejä välttämättä enää tänä päivänä niin laajalti käytetä. Kieli elää, vanhoja sanontoja ja sanoja poistuu käytöstä ja uusia tulee tilalle. 

Kortsu = Korianteri

HDF = Hyvä duuni fiilis -> tähän liittyy tarina: Usein harjoittelijaa pyydetään hakemaan varastosta HDF:ää. Sitten reppana menee varastoon sitä etsimään, muttei onnistu löytämään. Tulee takaisin keittiöön ja kysyy, että mistä sitä löytyy. Halutessaan kokit voivat jatkaa jäynää niin pitkään kuin haluavat, mutta lopussa aina kysytään, että "no löytyikö sitä hyvää duunifiilistä?"

Maikkari = majoneesi 

(Läski)Antti = entrecote 

Sisukka, sisäkiekko = sisäfile

Uf = ulkofilee

Häpyheinä = persilja

Risse = risotto, riesling 

Rööneri/ Rönskä = sousvide-menetelmä, sousvide-laite  

Walk in = sisäänkäveltävä jääkaappi/ kylmiö

Wolkkeri = asiakas ilman pöytävarausta

No show = asiakas, joka on tehnyt pöytävarauksen, muttei ilmestykään 

Pax = asiakasmäärä 

Bysse = keittiö, alk. laivan keittiö 

Vs = valkosipuli 

Somppa = sommelier 

Kyyppari = tarjoilija 

Domppa = Dom Perignon -samppanja 

Plekki = pieni, matalareunainen paistoastia  

Pakki = iso paistoastia  

GN-astia = genari tai pakki 

Blantsata = ryöpätä 

Ryöpätä = keittää nopeasti

Dispo = pakasterasia

Tussu = teräsvillapesin(?)

Purje = kiire, ’Mä oon vähän purjeessa’

Rysäkauha = iso paistinlasta

Rysä / Stoge = kiire

Misat = esivalmistelut

Lisuri = lisäke annoksessa, esim paahdetut kasvikset

Pleittaus/ Pleitata = rakentaa/nostaa annos esille lautaselle

Erva = erityisruokavalio

Yksäri = yksityistilaisuus

Orderi = lappu, josta käy ilmi tilaisuuden kulku ja tarjoilut

Myrttine = suolakurkku, mutta vain myrttinen käy

Heinä = yrtti

Snöbäri = pientä sorminsyötävää / keittiön tervehdys

Tsuptsup = pöytien ja pintojen pyyhintään käytettävä aine

kv = kuohuviini

kv = kivennäisvesi

(Yllä olevat aiheuttavat yleisesti käsibongeissa sekaannuksia)

Käsibongi = käsin kirjoitettu lappu, jossa asiakkaiden tilaukset

Siivouskalja = kokkien työpäivän kohokohta, kun serviisin jälkeen keittiötä siivotessa juodaan hävikki-/ vaahtokaljat

Lue myös: Henkilöstölounaiden hinnat nousevat – näin paljon ateria maksaa vuonna 2024

Katso myös video: Henri Alénin huippuravintola hämmentää – asiakkaat itkivät pöydissä

3:00img

Lasten hienostoravintola aukesi Helsinkiin viime vuonna. 

Lue myös: Joonas tyrmää yleisen harhaluulon tarjoilijan työstä: "Toivoisi, että Suomessakin havahduttaisiin"

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat