Mämmin tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vie aikaa useampia päiviä. Näin teet kotitekoista mämmiä!
Suomessa syödään mämmiä ympäri vuoden, eikä sitä tarvitse ostaa! Viiden jälkeen selvitti, miten mämmiä tehdään kotona.
Mämmin tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vie aikaa useampia päiviä – itse valmistus vaatii aikaa, minkä lisäksi herkku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Kannattaa siis aloittaa heti. Katso yllä olevalta videolta, miten mämmi valmistuu!
Mämmistä voi tehdä leivonnaisia
Pääsiäisherkkua ei myöskään tarvitse syödä "sellaisenaan".
– Mämmistä voi tehdä leipää ja pastaa, leivonnaisia, makeisia, vaikka mämmipirtelöä, Marttojen Maija Soljanlahti kertoo.
Marttojen mämmiohje:
1. vaihe
- 1½ l vettä
- 250 g mämmimaltaita
- 400-500 g ruisjauhoja
2. vaihe
- 2 l vettä
- 250 g mämmimaltaita
- 400-500 g ruisjauhoja
3. vaihe
- 1-2 dl siirappia
- 2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
- 1 tl suolaa
Päälle:
sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)
1. vaihe.
- Kuumenna vesi poreilevaksi.
- Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot.
- Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja.
- Peitä kattila kannella.
- Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50°C lämmössä.
2. vaihe.
- Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan.
- Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot.
- Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
3. vaihe.
Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista.
- Lisää tarvittaessa jauhoja.
- Mausta.
- Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista.
- Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai uuni- tai foliovuokiin.
- Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta.
- Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
- Paista uunin alatasossa 170°C lämmössä noin 2½ tuntia.
Anna tekeytyä, mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.
Resepti: Martat
Mämmillä voi herkutella myös kääretortun välissä! Testaa ihana Hellapoliisin mämmikääretorttu.
Katso myös: Lidliin tuli myyntiin hämmentävä paistopistetuote – testasimme sen:
1:25