Milloin viimeksi olet syönyt vaaleanpunaiseksi kuorrutetun piparin, eli pumpernikkelin?
Ehkä sinäkin söit pienenä kotona tai mummolassa valloittavalla vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystettyjä keksejä, pumpernikkeleitä?
Pumpernikkelin nimi tulee saksan kielen sanasta pumpernickel – tosin Saksassa kyse on täysin toisesta leivonnaisesta. Saksalainen pumpernickel on makeaa leipää, kun suomalainen pumpernikkeli puolestaan kuorrutettu piparkakku.
Erään teorian mukaan pumpernickel-sanan alku olisi viittaus hiivan vaikutukseen taikinassa, ja nickel puolestaan lyhennys sanasta, jota saksalaiset käyttävät typeryksestä. Pumpernikkeli olisi siis suomennettuna "typeryksille sopivaa leipää".
Perinteisistä pipareista eroten pumpernikkelit leivotaan soikion muotoisiksi. Kokeile kotona retroherkkua!
Helpot pumpernikkelit
1 | pkt | valmista piparitaikinaa |
Punainen pinta: | ||
n.2½ | dl | vaaleanpunaista tomusokeria |
1 | munanvalkuainen | |
Levitä taikinalevy/-levyt sulamaan huoneenlämpöön noin 45 minuutiksi. Kauli taikinalevyt n. 2 mm:n vahvuisiksi. Jos taikina tarttuu pöytään, ripottele vähän jauhoja alle.
Painele soikealla tai pyöreällä muotilla pyörylöitä taikinaan ja nosta piparit lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Voit toki tehdä muitakin muotoja. Paista uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5-7 min. Piparit palavat helposti, joten ole tarkkana.
Sekoita tomusokerista ja elintarvikeväristä sekä munanvalkuaisesta kuorrutus. Levitä siitä tasaiset, peittävät pinnat leivonnaisille.
Lähteet: Myllyn Paras, Raholan syötäviä sanoja -ruokasanasto
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.