Korvasieni on varma kevään merkki. Tästä erikoisen muotoisesta ruokasienestä voidaan valmistaa herkullisia sieniruokia, kunhan muistaa oikeanlaisen käsittelyn.
Korvasieni muistuttaa ulkomuodoltaan aivoja, ja on väriltään yleensä tumman ruskea. Korvasieni on helppo tunnistaa erikoisen ulkomuodon, mutta myös sen kasvamisajankohdan vuoksi. Keväisin kasvava korvasieni on ainoita tähän vuoden aikaan kasvavia sieniä.
Mistä ja milloin?
Korvasieniä kannattaa etsiä alueilta, joissa metsätalous on aktiivista. Korvasienet viihtyvät erityisen hyvin hiekkapohjaisten havumetsien avohakkuualueilla, joiden maaperää on muokattu voimakkaasti. Liian vanhoilta hakkuualuilta korvasieniä ei kuitenkaan kannata etsiä, vaan alue on yleensä satoisimmillaan muutaman vuoden sisällä hakkuusta.
Korvasieniä kasvaa koko maassa, mutta satokausi vaihtelee. Etelässä paras kasvukausi ajoittuu kevääseen ja alkukesään. Lapissa paras poimintakuukausi on puolestaan kesäkuu.
Käsittele huolellisesti
Korvasieni on raakana erittäin myrkyllinen, joten sen käsittelyssä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta.
Korvasienten käsittely alkaa hiekan harjaamisella ja jalan tyven leikkaamisella. Sienet tulee halkaista ja varmistaa, ettei sieniin ole pesiytynyt etanoita.
Korvasienet tulee ryöpätä, eli keittää noin viiden minuutin ajan runsaassa vedessä vähintään kahteen kertaan. Keittämiskertojen välissä sienet tulee huuhdella huolellisesti runsaalla vedellä.
MUISTA!
Korvasieni on raakana erittäin myrkyllinen, joten sen käsittelyssä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta.
Korvasieniä keitettäessä huone on tuuletettava hyvin, sillä sienistä haihtuu ilmaan myrkyllisiä kaasuja. Raakoja korvasieniä käsitellessä muista huomioida myös käsien huolellinen pesu.
Herkullinen ruokasieni
Myrkyllisyydestään huolimatta korvasieni on erittäin herkullinen, voimakkaan makuinen ruokasieni.
Korvasieniä voidaan käyttää muiden sienten tapaan keitoissa, muhennoksissa ja kastikkeissa. Korvasieniä kannattaa kokeilla myös suolaisten piirakoiden täytteeksi. Niiden voimakkaan ja omalaatuisen makunsa vuoksi sieniä ei kuitenkaan kannata lisätä ruokiin liikaa.
Yleinen korvasienten säilömistapa on kuivaus. Sienet tulee kuivattaa hyvin, sillä kosteat sienet homehtuvat helposti. Liotettuja sieniä tulee liottaa vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä. Kuivattuja sieniä voit käyttää tuoreiden sienten tapaan.
Ravintorikas sieni
Korvasienet sisältävät runsaasti D-vitamiinia, ja ne ovat myös hyviä B2- ja B3 -vitamiinien lähteitä. Korvasienet sisältävät myös huomattavia määriä kaliumia, seleeniä ja rautaa.
Vaikka korvasieni on terveellinen ja ravintorikas sieni, useiden peräkkäisten korvasieniannosten nauttimista ei kuitenkaan suositella.
Lähteet: Evira, Marttaliitto