Itsenäisyyspäivänä voi nauttia vaikkapa kotimaista kalaa.
Suomen kokkimaajoukkue on mukana juhlistamassa Suomen itsenäisyyttä, kun tasavallan presidentti pitää itsenäisyyspäivän juhlavastaanottonsa 6. joulukuuta. Kokkimaajoukkue osallistuu ruokatarjoilujen suunnitteluun ja toteutukseen.
– Kokkimaajoukkue käyttää kotimaisia raaka-aineita niin pitkälle kuin mahdollista. Kala on ehdottomasti yksi tärkeimmistä raaka-aineistamme. Kalojen kotimaisuus ja niiden takana olevat tarinat ovat asioita, joita haluamme aina nostaa esiin kansainvälisesti, kertoo kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Jenni Bergström Pro Kala ry:n tiedotteessa.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Kokeile tyrnigraavattua siikaa
Bergström suosittelee kalaa Linnan juhlien lisäksi myös juhlapäivän illalliselle kotiin. Itsenäisyyspäivän aterialle kokki vinkkaa siikareseptin.
– Lopputulos on näyttävä, mutta resepti on niin helppo, että se onnistuu jokaiselta kokilta, hän sanoo.
Tyrnigraavattu siika
500 g siikafilettä
n. 1 dl tyrnimehua
1 rkl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
(mustapippuria myllystä maun mukaan)Puhdista siikafileet, poista ruodot tarvittaessa.
Valmista graavausliemi: Mittaa ainekset kulhoon. Sekoita ja anna sokerin sulaa liemeen.
Laita fileet kannelliseen laakeaan astiaan ja kaada liemi kalojen päälle ja sulje kansi huolella. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään yön yli, enintään vuorokauden verran.
Nosta fileet leikkuulaudalle, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja laita tarjolle.
Tarjoile esimerkiksi saaristolaisleivän, pienten perunalettujen tai tartalettien kanssa smetanan kera.
Kuhaceviche toiseksi ruokalajiksi
Toiseksi ruokalajiksi Bergström ehdottaa kuhaa cevichenä eli limemehulla kypsennettynä.
– Kuhasta tulee näin todella raikasta, ja tarjoilisin cevichen kuppimaisista sydänsalaatin lehdistä yhdessä ruohosipulin ja jalopenomajoneesin kera. Todella näyttävää, mutta helppo valmistaa!
Ceviche
400 g valkoista tai punaista kalaa (kuhaa, siikaa, nieriää tai kirjolohta)
1 dl limemehua
1 punasipuli
1 ruukku korianteria/ruohosipulia
½ punainen chili
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Koristeluun: majoneesia, esim. jalopenomajoneesia
Leikkaa kala sormenpään kokoisiksi paloiksi.Sekoita joukkoon 0,5 dl limemehua ja anna kalojen marinoitua jääkaapissa noin neljä tuntia.
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja korianteri (tai ruohosipuli). Jätä hiukan yrttisilppua koristeluun.
Sekoita sipulin, chilin ja yrttien joukkoon loput limemehusta, öljy ja suola.
Valuta kalasta ylimääräinen neste. Lisää kalapalat kasvisten joukkoon. Anna maustua vielä vartin verran.
Leikkaa sydänsalaatin kanta pois ja irrota varovasti lehdet irrallisiksi "veneiksi".
Nostele valmis hyvin valutettu ceviche lehtien päälle ja koristele lopuilla yrteillä sekä esimerkiksi majoneesilla.
Lue myös:
Tämän brittiherkun Suzanne Innes-Stubb haluaisi tuoda Linnan juhliin
Maljajuoma haussa? Juhlista itsenäisyyttä legendaarisella drinkillä, jonka harva tuntee
Ehkä sittenkin lohta? Tällä kikalla saat näppärästi ruodot pois
0:36
Lähde: Pro Kala ry