Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Näin valmistat juhlallisen kala-aterian: "Resepti on niin helppo, että onnistuu jokaiselta"

jouluateria
Kotimainen kala sopii itsenäisyyspäivän aterialle. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 04.12.2024 13:34

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Itsenäisyyspäivänä voi nauttia vaikkapa kotimaista kalaa.

Suomen kokkimaajoukkue on mukana juhlistamassa Suomen itsenäisyyttä, kun tasavallan presidentti pitää itsenäisyyspäivän juhlavastaanottonsa 6. joulukuuta. Kokkimaajoukkue osallistuu ruokatarjoilujen suunnitteluun ja toteutukseen. 

– Kokkimaajoukkue käyttää kotimaisia raaka-aineita niin pitkälle kuin mahdollista. Kala on ehdottomasti yksi tärkeimmistä raaka-aineistamme. Kalojen kotimaisuus ja niiden takana olevat tarinat ovat asioita, joita haluamme aina nostaa esiin kansainvälisesti, kertoo kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Jenni Bergström Pro Kala ry:n tiedotteessa.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

Kokeile tyrnigraavattua siikaa

Bergström suosittelee kalaa Linnan juhlien lisäksi myös juhlapäivän illalliselle kotiin. Itsenäisyyspäivän aterialle kokki vinkkaa siikareseptin.

– Lopputulos on näyttävä, mutta resepti on niin helppo, että se onnistuu jokaiselta kokilta, hän sanoo. 

Tyrnigraavattu siika

500 g siikafilettä
n. 1 dl tyrnimehua
1 rkl väkiviinaetikkaa
2 tl suolaa
(mustapippuria myllystä maun mukaan)

Puhdista siikafileet, poista ruodot tarvittaessa.

Valmista graavausliemi: Mittaa ainekset kulhoon. Sekoita ja anna sokerin sulaa liemeen.

Laita fileet kannelliseen laakeaan astiaan ja kaada liemi kalojen päälle ja sulje kansi huolella. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään yön yli, enintään vuorokauden verran.

Nosta fileet leikkuulaudalle, leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja laita tarjolle.

Tarjoile esimerkiksi saaristolaisleivän, pienten perunalettujen tai tartalettien kanssa smetanan kera.

Kuhaceviche toiseksi ruokalajiksi

kuhaceviche

Jenni Bergström hehkuttaa helppoa cevicheä. Kuva: Pro Kala ry

Toiseksi ruokalajiksi Bergström ehdottaa kuhaa cevichenä eli limemehulla kypsennettynä.

– Kuhasta tulee näin todella raikasta, ja tarjoilisin cevichen kuppimaisista sydänsalaatin lehdistä yhdessä ruohosipulin ja jalopenomajoneesin kera. Todella näyttävää, mutta helppo valmistaa!

Ceviche

400 g valkoista tai punaista kalaa (kuhaa, siikaa, nieriää tai kirjolohta)
1 dl limemehua
1 punasipuli
1 ruukku korianteria/ruohosipulia
½ punainen chili
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Koristeluun: majoneesia, esim. jalopenomajoneesia

Leikkaa kala sormenpään kokoisiksi paloiksi.

Sekoita joukkoon 0,5 dl limemehua ja anna kalojen marinoitua jääkaapissa noin neljä tuntia.

Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja korianteri (tai ruohosipuli). Jätä hiukan yrttisilppua koristeluun.

Sekoita sipulin, chilin ja yrttien joukkoon loput limemehusta, öljy ja suola.

Valuta kalasta ylimääräinen neste. Lisää kalapalat kasvisten joukkoon. Anna maustua vielä vartin verran.

Leikkaa sydänsalaatin kanta pois ja irrota varovasti lehdet irrallisiksi "veneiksi".

Nostele valmis hyvin valutettu ceviche lehtien päälle ja koristele lopuilla yrteillä sekä esimerkiksi majoneesilla.
 

Lue myös: 

Tämän brittiherkun Suzanne Innes-Stubb haluaisi tuoda Linnan juhliin

Maljajuoma haussa? Juhlista itsenäisyyttä legendaarisella drinkillä, jonka harva tuntee

Ehkä sittenkin lohta? Tällä kikalla saat näppärästi ruodot pois

0:36img

Kirsin vinkillä lohesta saa ruodot nopeasti pois.

Lähde: Pro Kala ry

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka