Kalapuikkoja voi käyttää yllättävän monipuolisesti ruoanlaitossa.
Vinkkasimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tammikuussa keskitalven suuren kalaherkun, mateen, sesongista. Made on vähäruotoinen ja herkullinen turskakala, josta valmistetaan perinteisesti esimerkiksi keittoa. Omia kalasoppavinkkejään jakoi tammikuussa myös Pro Kala ry.
Kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna tiistaina 6. helmikuuta, ja tavoitteena on laittaa suomalaisten kattilat porisemaan ja koota ihmiset herkullisen soppalautasen äärelle.
Omia kalasoppavinkkejään jakoi tammikuussa myös Pro Kala ry. Kalayhdistys vinkkasi lähestyvän kansallisen kalakeittopäivän kunniaksi, miten kotona saa tehtyä hyvää kalakeittoa edullisesti.
Kalayhdistys muistuttaa, että kalakeittoa voi todellakin tehdä erilaisista kaloista, eri tyylillä ja erilaisiin liemipohjiin.
Lue myös: Kaupoissa nyt myytävästä kalasta voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"
Kalapuikkoja yllättävällä tavalla
Suomen kokkimaajoukkueessakin mukana ollut keittiömestari Jesse Söderlund ideoi kalakeittopäivän kunniaksi ennennäkemättömän sopan, jossa käytetään kalapuikkoja.
– Kun aloin suunnitella tätä keittoa, mielessäni oli aasialaishenkinen kulhoruoka, johon tulee nuudeleita, kasviksia ja niiden päälle mausteinen liemi, Söderlund kertoo tiedotteessa.
Keittiömestari halusi lisätä keiton pinnalle rapeapintaisia kalapaloja ja silloin hänellä välähti: kalapuikothan ovat tähän tarkoitukseen aivan täydellinen tuote.
– Lopputulos yllätti itsenikin, sillä kalapuikot toimivat tässä ruoassa loistavasti. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!
Söderlundin mukaan puikot pysyvät rapeina, kun ne annostellaan viimeisenä keiton pinnalle, ja niiden päälle kaadetaan herkullinen liemi.
Kalapuikkokeitto
Keittoon tarvittavaa mehustettua kaalia kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä, laittaa se puhtaaseen lasipurkkiin ja säilyttää sitä jääkaapissa. Kaali maistuu mainiolta vaikkapa salaateissa tai ruokien lisukkeena. Reseptistä tulee noin 6 annosta.
50 g savojinkaalia (tai kiinankaalia)
100 g punakaalia
1 rkl etikkaa
1 tl inkivääritahnaa
1 tl sitruunaruohotahnaa
3 rkl sweet chili -kastiketta
1 avokado
1 ruukku korianteria
1 pkt kalapuikkoja
1 pkt riisinuudeleita (180 g)
½ dl rypsiöljyä
4 keitettyä kananmunaa
Liemi:
5 dl kalalientä (fondista tai kuutiosta)
1 dl soijaa
1 rkl sitruunaruohotahna
1 ruukku ruohosipulia
3 rkl seesaminsiemeniä
- Suikaloi kaalit todella ohueksi veitsellä tai mandoliinilla.
- Sekoita kaalit, etikka, inkivääritahna, sweet chili ja sitruunaruohotahna. Painele ainekset voimakkaasti käsillä sekaisin, niin että kaali lähtee mehustumaan.
- Viipaloi avokado, hienonna korianteri.
- Kiehauta kalaliemi, soija, hienonnettu ruohosipuli, sitruunaruohotahna ja seesaminsiemenet kattilassa.
- Keitä nuudelit kypsiksi, paista kalapuikot öljyssä rapeaksi.
- Kokoa annos laittamalla kulhoon kypsiä nuudeleita, mehustettua kaalia sekä kananmunanlohkoja. Asettele päälle kalapuikot ja avokadoviipaleet, kaada päälle kuumaa lientä.
Lue myös: Lohikeittoa nopeasti ja halvalla: Jessen soppa maksaa alle kaksi euroa annokselta
Lähde: Pro Kala ry