Astetta ronskimpi voileipäkakku! Helin kalatorttua ei tarvitse edes koristella

rukiinen-matjessillitorttu
Pro Kala ry

Voileipäkakun voi tehdä myös ronskimmalla otteella.

Kuten aiemmin jo kerroimme, Rouva Raadelmasta -blogia pitävä Heli Aalto vinkkaa tänä kesänä Pro Kala -yhdistyksen sivuilla helppoja kalaohjeita kesään. Ruokaan intohimoisesti suhtautuva Aalto on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja kotitalousopettaja Helsingin yliopistosta. Hän tunnustautuu suureksi kalan ystäväksi. 

– Olen syönyt kalaa aivan pienestä pitäen. Kun olin lapsi, perheelläni oli kesämökki, jossa kalastettiin. Koska isäni oli tarkan markan mies, kaikki kalat myös syötiin, mitään ei jätetty, Heli naurahtaa.

Astetta ronskimpi voileipäkakku

Helpon savuhaukitahnan lisäksi Heli vinkkaa ohjeen myös hieman erilaiseen voileipäkakkuun. Kahden leipäkerroksen väliin valmistuva kalaisa voileipäkakku on ronskimpaa mallia – ja siksi se kestää kuljetustakin.

Helin suositussa matjessillitortussa on leipää alla ja päällä, joten kakkua ei tarvitse koristella mitenkään, ja se säilyy moitteettomana pitkään.

– Kakku kestää myös hyvin kuljetusta, kunhan sen pitää kylmässä. Koska tämä kakku on aika raffi, sitä voi syödä jopa palasena kädestä kuin täytettyä leipää.

Helin mukaan torttuun kannattaa valita leipä, joka on makeaa ja pehmeää. Parhaiten reseptissä toimii saaristolaisleipä ja kalaksi paras on matjessilli. 

– Kevensin tahnaa raejuustolla, ilman sitä lopputulos on liian sillinen! Jos reseptiä muokkaa, voista ei voi luopua – se on maun takia olennainen osa reseptiä.

Matjessillitorttu

1 saaristolaisleipä (n. 400 g)
100 g voita sulatettuna

täytteeseen:

300 g matjes-sillifileetä
½ pieni punasipuli
1 nippu ruohosipulia
1 nippu tilliä
1 tlk raejuustoa
4 dl smetanaa tai vastaava määrä kevytsmetanaa
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunanmehua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

koristeluun:
ruohosipulia

Valmista ensin sillitortun pohjaan ja pintaan tuleva muruseos: jauha saaristolaisleipä monitoimikoneessa karkeahkosti. Lisää joukkoon sulatettu voi ja jatka sekoittamista vielä hetki. Ripota puolet muruseoksesta leivinpaperilla vuoratun irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle ja jätä loppuosa odottamaan.

Valmista täyte: hienonna kevyesti huuhtaistut sillifileet noin 0,5 cm kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Silppua ruohosipuli ja tilli. Sekoita silli, sipuli, hienonnetut mausteyrtit ja raejuusto smetanaan. Mausta seos, tarkista maku ja jätä odottamaan.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Anna seoksen jäähtyä hetki, ja kaada se sitten silliseokseen jatkuvasti sekoittaen.

Kaada silliseos kakkuvuokaan muruseoksen päälle. Levitä loppuosa muruseoksesta täytteen pinnalle. Peittele vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Juuri ennen tarjoilua irrota torttu vuoasta ja nosta tarjoiluastiaan. Koristele ruohosipulilla. Nauti kylmän oluen kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!