Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Natalia Salmelan "kananaspata" on nerokas arkiruoka – kasvisvinkkiä kannattaa hyödyntää: "Silloin niiden hinta on aina matalimmillaan"

4:57img
Videolla: Mikä on Natalia Salmelan paras kasvisvinkki? Miksi porkkanat ovat oransseja?
Julkaistu 14.03.2022 13:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kokeile kotona Natalia Salmelan helppoa ja herkullista "kananaspataa", johon upotetaan sesongin kasviksia.

White Trash Disease -blogistaan tunnettu lifestylevaikuttaja, yrittäjä ja Satokausikalenterin toimitusjohtaja Natalia Salmela jakoi maaliskuussa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vinkkejään kasvisten käyttöön ruoanlaitossa.

Salmela näytti ohjelmassa, miten valmistuu paljon kasviksia sisältävä sesongin "kananaspata". 

– Laitetaan maustamatonta kanan koipireittä, joka kestää hyvin uunissa kypsentämistä. Sitten meillä on ananasta, kiiviä, porkkanaa, appelsiiniä, sipulia ja valkosipulia, Salmela luetteli hedelmäisen kanapadan aineksia. 

Kananaspataan hyödynnetään siis sesongin raaka-aineita hevi-osastolta. Salmelan mukaan erityisesti kiiviä ja ananasta kannattaa käyttää tämän tyyppisissä ruokalajeissa.

– Kiivissä ja ananaksessa on sellaista entsyymiä, joka mureuttaa lihan. Niitä kannattaa sen takia käyttää kanan kanssa pitkään haudutettavassa ruoassa.

"Taloudellinen syy on hyvä syy valita sesongin kasviksia"

Salmela rohkaisee suomalaisia kokeilemaan ruoanlaitossa muutenkin monipuolisemmin sesongin kasviksia. Tällä hetkellä jopa 90 prosenttia suomalaisten kuluttamista kasviksista tulee alle kymmenestä eri lajikkeesta, kuten tomaateista, kurkusta ja banaanista.

Sesongin kasviksia valitsemalla voi myös säästää ruokalaskussa.

– Kun valitsee sesongin kasviksia ja hedelmiä, niin silloin niiden hinta on aina matalimmillaan. Taloudellinen syy on hyvä syy valita sesongin kasviksia.

Salmelalla on takataskussaan myös hyvä vinkki, jolla päivän ruokiin saa helposti lisättyä kasvisten määrään.

Kurkkaa videolta Natalia Salmelan paras kasvisvinkki. Samalla selviää myös, miksi syömämme porkkanat ovat pääosin oransseja.

Nappaa myös helppo ruokaohje: Hedelmäinen kanapata eli Natalia Salmelan "kananaspata"

Tuoreimmat aiheesta

Arkiruoka