Monissa suomalaiskaupoissa on viime aikoina ollut tarjolla lähinnä ulkomaisia vaihtoehtoja kelta- ja punasipulilaareilla. Selvitimme, minne suomalaiset sipulit oikein ovat kadonneet.
Kesä ja alkusyksy ovat kiistatta kotimaisten kasvisten kulta-aikaa. Ruokakaupoissa ja toreilla on ollut perinteiseen tapaan tarjolla esimerkiksi komeita kotimaisia, vihreävartisia kesäsipuleita.
Markettien sipulilaareista suomalaisia tuotteita ei sen sijaan ole viime aikoina tuntunut löytyvän. Kelta- ja punasipulit näyttäisivät tulevan nyt Suomeen esimerkiksi Hollannista ja Uudesta-Seelannista. Minne ovat siis kadonneet kotimaiset sipulit?
Varastosipuli loppunut
Uusiseelantilaista sipulia helsinkiläisessä ruokakaupassa 31.7.2023.MTV
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivosen mukaan kyse ei ole varsinaisesta sipulipulasta.
– Tässä on varmaan sellainen taitekohta, että viime vuoden varastosipuli on nyt loppunut. Eli viime vuoden sato on käytetty ja uutta satoa ei ole vielä nostettu. Kesäsipulia on toki hyvin tarjolla kaupoissa ja toreilla.
Siivonen kannustaakin ostamaan rohkeasti nimenomaan varrellisia kesäsipuleita ja hyödyntämään myös varret ruoanlaitossa. Syömäkelpoisia sipulinvarsia ei missään nimessä kannata heittää roskiin.
Lue myös: Natalia Salmela järkyttyi ruokakaupassa – ihmiset heittävät roskiin täysin syömäkelpoisen raaka-aineen: "Huhhuh, mikä kilohinta tulee"
Sipulinviljelijä: "Ei tämä ihan jokavuotinen ilmiö ole"
Vastaavanlaisia tuotekatkoksia saatetaan vuosittain nähdä myös muiden varastovihannesten kohdalla: esimerkiksi edellisvuoden kotimainen porkkanasato syödään usein loppuun ennen kuin uudet kotimaiset porkkanapussit saapuvat kauppoihin.
Sipulinviljelijä Tero Sarkala vahvistaa MTV Uutisille kotimaisen varastosipulisadon loppuneen tänä vuonna kesken. Sarkalan mukaan tilanne voi aiheuttaa noin kuukauden mittaisen välijakson, jolloin ulkomailta tuodaan korvaavia tuotteita Suomen markkinoille. Tämän vuoden osalta tämä jakso alkaa kuitenkin olla jo ohi ja uutta kotimaista sipulisatoa pitäisi jo ilmestyä kauppoihin.
– Ei tämä ihan jokavuotinen ilmiö ole. Luontoäiti antaa ja luontoäiti ottaa. Joku vuosi on todella hyvä sato, mutta viime vuonna se oli ehkä keskimääräistä pienempi.
Satoon vaikuttavat vuosittain monet eri tekijät, kuten sääolosuhteen sekä varastoinnin onnistuminen. Sarkala arvelee, että kotimaisista sipuleista saadaan tänä vuonna keskimääräinen sato.