Nyt tarkkana! Alumiinifoliossa piilee riski, jota kaikki eivät tule ajatelleeksi
Jouluruokien säilytyksessä ja säilönnässä on hyvä pitää mielessä muutama oleellinen nyrkkisääntö. Ruokavirasto muistuttaa muun muassa alumiinifolion käyttöön liittyvistä riskeistä.
Jotta jouluruoat säilyvät varmasti hyvänmakuisina ja turvallisina, tulee niiden säilytykseen valita oikeanlainen astia. Ruokaviraston mukaan huomio kannattaa kiinnittää erityisesti rasvaisten ja kuumien elintarvikkeiden valmistus- ja säilytysastioihin. Kemiallisten aineiden siirtyminen materiaaleista elintarvikkeisiin on sitä suurempaa, mitä rasvaisemmasta ja kuumemmasta elintarvikkeesta on kyse.
Älä säilytä jouluruokia vanhoissa kertakäyttöastioissa
Keittiökaappeihin kertyy lähes huomaamatta erilaisia purkkeja ja purnukoita. Vanha jäätelörasia tai hilloämpäri saattaa vaikuttaa päällisinpuolin täydelliseltä astialta jouluruokien säilytykseen, mutta Ruokavirasto ei sitä suosittele. Nämä astiat on tarkoitettu vain kertakäyttöiseksi eikä niiden turvallisuudesta toistuvassa käytössä ole tietoa.
Ruokaviraston mukaan hyviä yleisastioita säilytyksessä ja kuumentamisessa ovat uudemmat keramiikasta, ruostumattomasta teräksestä ja lasista valmistetut astiat. Koristekeramiikka ja matkamuistoina eksoottisista maista tuodut asiat soveltuvat harvoin elintarvikkeille, joten vältä niiden käyttämistä. Käytä myös vain pinnaltaan ehjiä astioita.
Alumiinifoliossa piilee riski
Ruokavirastosta muistutetaan myös alumiinifolion käyttöohjeisiin perehtymisestä. Ei ole täysin samantekevää, millaisten ruokien ja astioiden kanssa alumiinifoliota käyttää.
– Alumiinifoliota ei tule käyttää happamien ja kovin suolaisten elintarvikkeiden kääreenä. Älä myöskään suojaa alumiinifoliolla metalliastiassa olevia ruokia. Folion ja teräsastian välille syntyy tällöin niin sanottu sähköpari, joka aiheuttaa alumiinin syöpymisen ja liukenemisen ruokaan, Ruokavirastosta opastetaan.
Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia. Ole siis tarkkana minkälaisen astian kanssa käytät alumiinifoliota.
Käytä elintarvikkeiden suojaamiseen tarkoitettuja materiaaleja niiden pakkausmerkinnöissä annettujen ohjeiden mukaan. Huomioi, että kaupassa on myytävänä monenlaisia pakkauskelmuja, jotka eivät kaikki sovellu esimerkiksi rasvaisen juuston, kalan tai lihan kääreeksi.
Lähde: Ruokavirasto
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2019.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"