Joulukinkun kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos kinkku jää liian raa'aksi, voi se pilata paljon muutakin kuin pelkän joulutunnelman.
Liian raaka joulukinkku voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa koko perheen. Raaka porsaanliha voi olla terveydelle vaaraksi, sillä siitä voi saada muun muassa ikävän, ripulia aiheuttavan kampylobakteerin.
Kuinka kypsä joulukinkun pitää olla?
Kinkun kypsyyden varmistamiseen kannattaa aina käyttää lihalämpömittaria. Joulukinkku on valmis syötäväksi, kun sen sisälämpötilä on vähintään +75 ºC.
– Yleensä 77 astetta kinkussa on mehukas ja 82 astetta on mureneva. Mielestäni kinkku on parhaimmillaan silloin, kun se tulee uunista sinappihunnun kera ja on hieman vielä lämmin, toteaa helsinkiläisravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen.
Näin valmistat kinkun oikein:
Pidä mielessäni nämä elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vinkit, kun valmistat joulukinkkua:
1. Raaka liha voi sisältää ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja. Käsittele raakaa ja kypsää lihaa erillisillä työvälineillä.
2. Kypsennä liha kauttaaltaan vähintään +75 asteen lämpötilaan. Tautia aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat tässä lämpötilassa.
3. Käytä kypsennyksessä apuna lihalämpömittaria.
MTV LIFESTYLE