Paras tapa paistaa joulukinkku: Kinkkuasiantuntija Joni paljastaa, mikä on täydellinen sisälämpötila mehevälle kinkulle
Pienet joulukinkut ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina Suomessa. Asiantuntija näyttää, miten paistetaan täydellinen pieni joulukinkku.
Joulukinkku pitää pintansa suosituimpana joulupöydän herkkuna ja sitä ahmitaan Suomessa tänäkin jouluna reilut kuusi miljoonaa kiloa. Suomalaiset eivät kuitenkaan enää osta samanlaisia joulukinkkuja kuin ennen: suosituin kinkku on luuton 2–4 kiloinen juhlakinkku. Potkallinen 6–8 kiloinen juhlakinkku on menettänyt ykköspaikkansa suosituimpana kinkkuna.
HK Scanin mukaan joulupöytään valitaan aikaisempaa pienempi kinkku ja pakastekinkun sijaan yhä useampi suosii tuoresuolattuja kinkkuja.
Mikä on oikea sisälämpötila joulukinkulle?
Joulukinkku paistetaan yleenssä 100-120-asteisessa uunissa. Yleensä paistoaika on noin 1,5 tuntia per kinkkukilo, mutta tähän nyrkkisääntöön ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa. Paistolämpomittari kertoo, milloin kinkku on valmista.
Valmiin kinkun oikea sisälämpötila jakaa mielipiteet: osa haluaa kinkkunsa mehevänä, kun taas toiset pitävät hieman kuivemmasta, mureasta joulukinkusta. Jos olet mehevän kinkun ystävä, ota kinkku ajoissa pois uunista.
– Kinkku on kypsä ja mehevä, kun kinkun sisälämpötila on 72 astetta. Kinkku jatkaa kypsymistä vielä paistamisen jälkeen ja sisälämpötila nousee vielä muutamia asteita, neuvoo tuotekehityskokki Joni Rouvali HKScanilta.
Mureampi kinkku valmistuu, kun sisälämpötilan antaa kohota 75–80 asteeseen.
KATSO PAISTO-OHJE: Kinkun paisto: Pienen joulukinkun paistaminen – helpot ohjeet
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku