Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Paras tapa paistaa joulukinkku: Kinkkuasiantuntija Joni paljastaa, mikä on täydellinen sisälämpötila mehevälle kinkulle

1:36img
Julkaistu 18.12.2019 08:27(Päivitetty 23.12.2020 10:27)

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pienet joulukinkut ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina Suomessa. Asiantuntija näyttää, miten paistetaan täydellinen pieni joulukinkku. 

Joulukinkku pitää pintansa suosituimpana joulupöydän herkkuna ja sitä ahmitaan Suomessa tänäkin jouluna reilut kuusi miljoonaa kiloa. Suomalaiset eivät kuitenkaan enää osta samanlaisia joulukinkkuja kuin ennen:  suosituin kinkku on luuton 2–4 kiloinen juhlakinkku. Potkallinen 6–8 kiloinen juhlakinkku on menettänyt ykköspaikkansa suosituimpana kinkkuna. 

HK Scanin mukaan joulupöytään valitaan aikaisempaa pienempi kinkku ja pakastekinkun sijaan yhä useampi suosii tuoresuolattuja kinkkuja. 

Mikä on oikea sisälämpötila joulukinkulle?

Joulukinkku paistetaan yleenssä 100-120-asteisessa uunissa. Yleensä paistoaika on noin 1,5 tuntia per kinkkukilo, mutta tähän nyrkkisääntöön ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa. Paistolämpomittari kertoo, milloin kinkku on valmista. 

Valmiin kinkun oikea sisälämpötila jakaa mielipiteet: osa haluaa kinkkunsa mehevänä, kun taas toiset pitävät hieman kuivemmasta, mureasta joulukinkusta. Jos olet mehevän kinkun ystävä, ota kinkku ajoissa pois uunista. 

– Kinkku on kypsä ja mehevä, kun kinkun sisälämpötila on 72 astetta. Kinkku jatkaa kypsymistä vielä paistamisen jälkeen ja sisälämpötila nousee vielä muutamia asteita, neuvoo tuotekehityskokki Joni Rouvali HKScanilta.

Mureampi kinkku valmistuu, kun sisälämpötilan antaa kohota 75–80 asteeseen.

KATSO PAISTO-OHJE: Kinkun paisto: Pienen joulukinkun paistaminen – helpot ohjeet

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka