Pro Kala ry vinkkaa, miten voi helposti hyödyntää aterialta ylijääneen kalan.
Tuliko tehtyä illalliseksi vähän reilumpi satsi kalaruokaa? Jäikö pannulle vielä paistettuja kalafileitä, mutta vatsat ovat jo aivan täynnä? Tekeekö mieli savukalaa, mutta kaupasta löytyvät pakkauskoot tuntuvat liian suurilta yhdelle aterialle? Pro Kala ry vinkkaa, että myös kalantähteet voi hyödyntää monella tavalla.
Uuteen ruokalajiin, mutta muista käyttää nopeasti
Jos kaipaat vaihtelua, etkä halua syödä tismalleen samaa ruokaa useammalla aterialla, voit käyttää ylijääneen kalan uudessa ruokalajissa helposti. Kypsennetty kala säilyy raakaa paremmin, mutta älä silti säilytä kypsennettyäkään kalaa päiväkausia jääkaapissa. Käytä ylijäänyt kala mielellään jo seuraavien päivien kokkailuissa, jotta se säilyttää varmasti makunsa ja rakenteensa.
Suoraviivaisin tapa käyttää ylijäänyt kala uuteen ruokalajiin on tehdä uudet lisukkeet. Jos edellisellä aterialla söit kalan kanssa perunoita ja kastiketta, kääräise seuraavaksi kala esimerkiksi wrappiin. Voit leikata paistetut fileet pienemmiksi paloiksi ja täyttää tortillan kalapalojen lisäksi muilla lempitäytteilläsi. Paistetulla kalalla tuunaat myös munakkaat ja vaikkapa täytetyt leivät.
Kypsä kala käy myös kalakeittoon
Kalakeittoon valmiiksi kypsä kala sopii myös mainiosti. Kalakeittoa tehdessä kalaa lisätään yleensä vasta aivan viimeisenä, sillä kiehuvassa liemessä kala kypsyy hetkessä. Voit korvata osan tai kaiken raa'an kalan keitossa valmiiksi kypsennetyllä kalalla laittamalla kypsät kalapalat keittoon sitten, kun olet jo poistanut kattilan liedeltä.
Savukala maistuu monelle sellaisenaan, mutta sitä käytetään myös monessa ruoassa raaka-aineena. Ylijäänyttä savukalaa voi käyttää vaikkapa pastassa, munakkaassa, piirakassa tai kalapihvien raaka-aineena. Voit käyttää pelkkää savukalaa tai lisätä sitä makua tuomaan muuhun kalaruokaan.
– Keittoon savukala tuo upean, pehmeän savun maun, Pro Kala ry:stä vinkataan.
Lue myös: Muista tämä aina, kun ostat kalaa kaupasta: "Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle"
Lähde: Pro Kala ry