Kansallisena kalakeittopäivänä kokataan tietysti maailman parasta kalasoppaa! Nappaa parhaat keittovinkit.
Helmikuun 14. päivä vietetään jälleen kansallista kalakeittopäivää. Kalakeitolle on valittu oma juhlapäivänsä, jotta suomalaiset muistaisivat kalan syönnin positiiviset puolet, kertoo Pro Kala ry.
Kalaa syödään Suomessa edelleen liian vähän suosituksiin nähden, vaikka valtaosa tiedostaakin kalan terveysvaikutukset. Kalaa suositellaan syömään 2–3 kertaa viikossa.
Kansallisena kalakeittopäivänä kokataan tietysti maailman parasta kalasoppaa! Nappaa alta vinkit täydellisen, kermaisen kalakeiton valmistamiseen.
Lue myös: Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"
1. Kokeile kalaliemen valmistamista itse
Jos kalakeittoon haluaa toden teolla panostaa, kannattaa joskus kokeilla kalaliemen valmistamista itse. Se ei ole ollenkaan vaikeaa!
Kalaliemen valmistus:
Irrota kalan päästä kidukset. Huuhdo perkeet kylmän veden alla ja nosta ne kattilaan. Lisää vesi, suolaa, sipulia, purjonvarsia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä. Kiehauta. Kuori kalaliemen pintaan kertyvä vaahto pois. Hauduttele kalalientä juuri ja juuri kiehumispisteessä noin 30 minuuttia. Anna kalaliemen levätä 30 minuuttia ja siivilöi liemi.
Ohje: Hätälä
Kalatuotteita valmistava Hätälä suosittelee pyytämään kalatiskiltä kalan perkeet mukaan. Voit käyttää fileet keittoon ja keitellä liemen esimerkiksi lohen päästä, ruodoista ja nahasta.
Kalaliemen valmistamista itse suositteli MTV Uutisten Makuja-ruokasivuille myös keittiömestari Ari Ruoho vuonna 2017. Ruohon mukaan kalalientä kannattaa keittää hieman enemmän kerralla ja pakastaa sitä talteen. Keittiömestari suosittelee tekemään kalaliemen vaaleista kaloista. Kidukset tulee ottaa aina kalan päästä pois, ja ruodot tulee huuhdella hyvin.
2. Valitse kalakeittoon sopiva peruna
Myös perunalajikkeella on väliä kalakeittoa valmistetetaessa, muistuttaa Kalaneuvos. Hyvän keiton saa aikaiseksi, jos luottaa tuttuun ja turvalliseen yleisperunaan. Sitä myydään kaupoissa keltaisissa pusseissa. Kalaneuvoksen mukaan paras kalakeitto syntyy kuitenkin kiinteästä perunalajikkeesta, jota myydään vihreissä pusseissa.
– Kiinteä perunalajike, kuten siikli, sisältää vähemmän tärkkelystä kuin esimerkiksi yleisperuna. Tästä syystä kiinteä perunalajike ei hajoa kypsennettäessä, vaan pitää muotonsa kypsennyksen aikana ja sopii siksi hyvin keitto- ja uuniruokiin, Kalaneuvokselta vinkataan.
3. Kala soppaan vasta lopuksi kuohukerman kanssa
Kala on raaka-aineena herkkä, eikä se parane kalakeitossa pitkään hauduttamalla. Jos kalan lisää jo sopan keittämisen alkuvaiheessa, valmiista keitosta ei välttämättä enää edes erota kokonaisia kalapaloja.
Raa'at kalapalat kannattaa lisätä soppaan vasta loppuvaiheessa, esimerkiksi samaan aikaan kerman kanssa.
Ja mitä kermaan tulee, täyteläisimmän maun saa kunnon kuohukermalla.
Lue myös: Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"
4. Maukas keitto myös savukalasta
Erityisen makoisaa kalasoppaa saa käyttämällä keitossa valmiiksi kypsää savukalaa. Voit korvata kalakeitossa esimerkiksi osan raa'asta kalasta savukalalla, tai tehdä sopan kokonaan savukalasta.
– Keittoon savukala tuo upean, pehmeän savun maun, Pro Kala ry:stä vinkataan.
5. Unohda kuivatut yrtit, tuoretta olla pitää!
Maukkaimman kalasopan saa, kun keitossa käyttää tuoreita yrttejä. Kuivattu tilli ei yksinkertaisesti anna soppaan samanlaista makua kuin tuore.
Perinteisen kalakeiton mausteeksi sopii siis edellä mainittu tilli ja esimerkiksi hienonnettu ruohosipuli.
Aasialaistyylisen kalakeiton saa helposti vaihtamalla kerman kookoskermaan ja perinteiset suomalaiset yrtit esimerkiksi korianteriin.
Bonusvinkki: Kalakeittokikalla halvempi lohisoppa
Perinteinen lohikeitto ei välttämättä ole se edullisin kalasoppavaihtoehto, mutta sen valmistuksessa on kuitenkin mahdollista pihistää!
Kannattaakin muistaa Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partasen vinkkaama kalakeittokikka:
– Voi valita pakastealtaasta kilohinnaltaan hieman halvempaa kalaa ja yhdistellä tyyriimmän kalan kanssa, Partanen vinkkasi MTV:lle aiemmin ja jatkoi:
– Kalakeittoon saa kivaa makua, kun siihen laittaa pakastekalaa ja savukalaa. Voi yhdistää vaikka seitä ja savusiikaa, kun vaaleita kaloja ovat molemmat.
Lue myös: Kalakeittokikka säästää selvää rahaa! Näin saat kalaa halvemmalla kaupasta: "Nyt on hyvä hetki kokeilla"
Lue myös: Vartissa valmis helppo kalakeitto! Suomalainen huippukokki paljastaa salaisen ainesosan, joka tekee keitosta täydellistä
Lähteet: Pro Kala ry, Kalaneuvos, Hätälä