Oletko huomannut? Tätä merkkiä et kaikista Oivariini-purkeista löydäkään
Toisin kuin perinteinen Oivariini, suomalaisten suosikkilevitteen luomuversio ei ole täysin kotimainen tuote.
Videolta pääset tarkistamaan oletko tähän asti käyttänyt leviterasiaa oikein vai väärin.
Suomalaisten suosikkilevite, Oivariini, täyttää tänä vuonna jo 40 vuotta. Oivariinin tarina alkoi vuonna 1979, kun Valio alkoi tutkia vaihtoehtoja voin pehmentämiseksi. Rypsiöljyn ansiosta voihin saatiin parempi levitettävyys, mutta samalla säilytettiin voin herkullinen maku.
Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä.
Vuosien varrella tuoteperheeseen on liittynyt uusia jäseniä, kuten ensimmäinen Suomessa valmistettu luomulevite, Oivariini Luomu.
Tarkkasilmäiset kuluttajat ovat kuitenkin huomanneet levitepakkausten kyljissä yhden selkeän eron: luomuversiosta puuttuu kotimaisuudesta kertova Hyvää Suomesta -merkintä. Mistä tämä oikein johtuu?
Suomalaisista luomuraaka-aineista pulaa
Valion kategoriapäällikkö Mirva Tolletin mukaan suomalaisen luomurypsiöljyn tuotanto ei riitä kattamaan elintarviketeollisuuden tarpeita, minkä vuoksi Oivariini Luomuun käytettävä luomurypsiöljy täytyykin tällä hetkellä tuoda Ruotsista. Tämän vuoksi tuote ei täytä Hyvää Suomesta -merkin kriteerejä.
– Luomu Oivariinin tuominen markkinoille oli valtava haaste, sillä Oivariini on aina tehty suomalaisesta rypsiöljystä, eikä rypiöljyä saa tällä hetkellä Suomesta luomuna. Tulimme siihen tulokseen, että koska Oivariini oliiviöljykään ei ole täysin suomalainen tuote, voimme toteuttaa tämänkin, Tollet toteaa.
LUE MYÖS: Miten sinä voitelet paahtoleivän? Luulit ehkä, että siihen on vain yksi tapa, mutta olet väärässä
– Elintarviketeollisuudelle on valtava haaste, ettei rypsiöljyä ja sokeria saa Suomesta luomuna, Tollet lisää.
Valion tavoitteena on siirtyä käyttämään suomalaista luomurypsiä heti kun mahdollista.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku