Rypsiöljyn nimeen merkittävä muutos
Rypsiöljyn nimi vaihtuu uusien asetusten mukaiseksi, tiedottaa Apetit.
Tuttua rypsiöljyä myydään jatkossa nimellä rypsi- ja rapsiöljy. Öljyjä tuottavan suomalaisyritys Apetitin mukaan syynä on Ruokaviraston uusi suositus muuttaa elintarvikkeiden nimet vastaamaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta.
Tarkemmin sanottuna Apetit muuttaa Apetit Rypsiöljy -tuotteensa nimen muotoon Apetit Kotimainen Rypsi- & rapsiöljy.
Vain nimi muuttuu
Tuotteessa käytetty raaka-aine on Apetitin mukaan aiemminkin ollut 100-prosenttisesti kotimaista rypsiä ja rapsia, joten itse tuote ei muutu miksikään. Asetus kuitenkin edellyttää, että elintarvikkeet nimetään kasvialkuperän mukaan.
Apetitin tuotepäällikkö Liisi Nyman kertoo tiedotteessa, että rypsiöljy on pitkään ollut Suomessa vakiintunut nimi tuotteelle, vaikka kotimaisen rapsin viljely onkin lisääntynyt suhtessa rypsiin jo noin 20 vuotta sitten.
– Erottelemme kasviöljypuristamollamme kotimaisen ja ulkomaisen sadon, mutta käytännössä identtiset rypsi ja rapsi puristetaan öljyksi sekaisin. Tämän vuoksi tuotenimessä nimetään jatkossa molemmat.
Rypsin ja rapsin ero?
Rypsin ja rapsin ravitsemukselliset ominaisuudet, kuten rasvahappokoostumus ja vitamiinipitoisuudet, ovat samanlaisia, eikä niiden käyttöominaisuuksissa ja maussa ole merkittäviä eroja. Rypsi on suomalainen erikoisuus ja rapsia viljellään maailmalla laajemmin.
Apetit ei erottele rypsin ja rapsin siemeniä kasviöljypuristamollaan, sillä niistä valmistettavat kasviöljyt ovat käytännössä katsoen identtisiä. Yritys erottelee prosessissaan ainoastaan kotimaisen ja ulkomaisen siemenen pystyäkseen takaamaan tuotteen alkuperän.
Apetitilla kasviöljyn rypsin ja rapsin suhde noudattelee kotimaan satoa. Viime vuosina rapsin osuus on ollut noin neljännes koko Suomen rypsin ja rapsin yhteenlasketusta sadosta.
Apetitin hankintapäällikkö Mikael Ingmanin mukaan rapsi vaatii pidemmän kasvukauden, minkä vuoksi sitä viljellään lähinnä eteläisessä Suomessa.
– Pellolla rapsin tunnistaa siitä, että se avaa ensin kukintonsa alimmat kukat, kun taas rypsillä avautuvat ensin kukinnon ylimmät kukat. Rypsi on nauriin alalaji ja rapsi puolestaan lantun alalaji, Ingman selventää tiedotteessa.
Apetitin lisäksi kasviöljyjä tuottaa Suomessa Keiju-tuotemerkille Bunge Finland Oy. MTV Uutiset ei vielä tavoittanut yrityksen edustajaa kommentoimaan mahdollisia tuotenimimuutoksia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Kurpitsapiiras
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan