Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Oletko lukenut leipäpussin pikkuprintin? Tämä tieto kannattaa aina tarkistaa, kun ostat leipää

leipä leipäpussi täysjyvä
Tutkitko pussin pikkuprintin, kun ostat leipää? Pussista kannattaa tarkistaa täysjyvä- ja kuitupitoisuus.MTV
Julkaistu 15.11.2022 15:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiistaina 15.11. vietetään kansainvälistä täysjyväpäivää. Suomalaiset syövät edelleen suosituksia vähemmän täysjyvää, vaikka sen hyödyt terveydelle ovatkin jo melko hyvin tiedossa.

Kun ostat kaupasta leipää, tutkitko pussista tuotteen täysjyväpitoisuutta? Tiistaina 15.11. vietetään kansainvälistä täysjyväpäivää, jolla pyritään muistuttamaan täysjyvän terveyshyödyistä.

Leipätiedotuksen mukaan suomalaiset miehet saavat ravinnostaan täysjyvää päivittäin keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa.

Lue myös: Huikean hyvää paahtoleipää! Yhdellä ainesosalla teet ihmeitä: "Ehkä maailman paras voileipä"

Suomalaiset syövät liian vähän täysjyvää

Tutkimusten mukaan täysjyväviljaa olisi kuitenkin hyvä saada peräti noin 75 grammaa päivässä, jotta saa itselleen kaikki sen terveyshyödyt.

–  Tässä asiassa suomalaisilla on siis parantamisen varaa, Leipätiedotuksen tiedotteessa muistutetaan. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tammikuussa julkaisemasta tutkimuksesta selviää, että iso osa suomalaisista syö täysjyvää liian vähän. 

– Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista syö kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, kertoi erikoistutkija Niina Kaartinen THL:n tiedotteessa tammikuussa.

Suomessa ei ole virallista suositusta päivittäisestä täysjyväviljan määrästä, mutta suositellusta 6–9 vilja-annoksesta vähintään puolet kannattaisi Leipätiedotuksen mukaan olla täysjyvää.

Lue myös: Jos yksi leipä on homeessa, voiko saman pussin muita leipiä vielä syödä?

Mistä saa täysjyvää? 

Koska suomalaiset rakastavat leipää, kaikista helpoin tapa lisätä täysjyvän saantia on kiinnittää huomiota juurikin syötävän leivän laatuun. Vaalea vehnäpatonki on ihana herkku, mutta ruokavalioon kannattaisi valita myös toisenlaista leipää.

Suomalaisten täysjyvän saannista 66 prosenttia tulee ruis-, seka- ja vehnäleivistä. Puurosta suomalaiset saavat 21 prosenttia täysjyvän kokonaissaannista.

– Oletko tarkistanut leipäpaketista, kuinka paljon lempileivissäsi on täysjyvää? Suomessa käytetty ruis on lähes aina täysjyvää eli ruisleipä on helppo valinta täysjyväleipää etsivälle, Leipätiedotuksesta muistutetaan.

Toisaalta leivän väri ei aina paljasta kuinka täysjyväpitoinen se on. 

– Viljatuotteiden täysjyväpitoisuus vaihtelee, eikä sitä pysty päättelemään tuotteen ulkonäöstä tai väristä. Mahdollisimman täysjyväisen tuotteen löytää pakkausmerkintöjä tarkastelemalla. Moni pitää vehnätuotteita ravintoköyhinä, mutta täysjyväisenä vehnäkin on hyvä kuidun lähde, leipomoyhtiö Vaasanilta muistutetaan. 

Katso myös video: Halpa vs. kallis: Mikä suomalainen ruisleipäpala on paras? Juttu jatkuu videon alla.

7:03imgVastakkain perinteinen pussileipä, paistopistetuote ja kotileipomon herkku

"Leipäpaketin kääntämällä ja pikkuprinttiä lukemalla selviää..."

Varmin tapa on siis tutkia pakkausmerkinnät. Ruisleiväksi saa sanoa leipää, jossa on vähintään puolet viljan määrästä rukiista eli täysjyväistä. Täysjyvän määrä tulee ilmoittaa leipäpaketissa, mikäli tuotteen nimessä on mainittu täysjyvä.

– Eli leipäpaketin kääntämällä ja pikkuprinttiä lukemalla selviää, mikä valitsemassasi leivässä on täysjyvän määrä.

Myös puuro on ravitseva ja täysjyväinen annos, mikäli valitset puuroista muuta kuin vaaleita mannasuurimoita tai riisipuuroa. Valkoinen pastakin kannattaisi vaihtaa täysjyväiseen versioon. 

Lue myös: Leipä jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Suomalaiset ahmivat leipää ennätystahtiin – yllättävät faktat suosikista

Lähteet: Leipätiedotus, Vaasan, THL

Tuoreimmat aiheesta

Leipä