Kaksiviikkoisen teemaviikon aikana ravintolat ympäri Suomea tarjoilevat saksalaisten viinien ympärille suunniteltuja menuja ja teemailtoja.
Joo viidettä kertaa järjestettävä teemaviikko on rakennettu kahden saksalaisen viinin ympärille. Suomalaisille tuttu Riesling ja Pinot Noirina yleisimmin tunnettu Spätburgunder-rypäle näyttelevät pääosaa ravintoloissa ympäri Suomea 18–30.5.2015.
Mukana olevat ravintolat tarjoilevat viinien ympärille suunniteltuja teemamenuja, sekä järjestävät saksalaisten viinitilallisten vierailuja ja leikkimielisiä kilpailuja. Mukana on 31 ravintolaa ja viinibaaria Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Jyväskylästä, Kuopiosta ja Lahdesta. Monella ravintolalla on myös omaa viinituontia.
Saksalaisten ylpeys sopii monen ruoan kumppaniksi
Riesling-rypälettä on viljelty Saksassa jo pitkään, ja sitä pidetäänkin yhtenä maailman parhaimmista rypälelajikkeista. Riesling on saksalaisten ylpeys, ja noin puolet maailman Riesling-viljelystä tapahtuukin Saksassa.
Riesling kestää hyvin varastointia, minkä vuoksi se sopiikin erinomaisesti kellariviiniksi. Hyvin tehtyä viiniä voi kypsyttää jopa kymmenen vuotta laadun heikkenemättä.
Riesling on todella monipuolinen rypäle, josta valmistetaan viinejä kaikissa makeusasteissa. Viinejä löytyy erittäin laaja valikoima hapokkaista tuotteista makeisiin jälkiruokaviineihin. Saksalaisista Riesling-viineistä löytyy sitrusta, hunajaa ja mineraalisuutta.
Perinteinen rypäle uudessa nosteessa
Hieman harvinaisemmalla Spätburgunder-rypäleellä on pitkät perinteet, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien. Spätburgunderia voidaan kuvailla hedelmäiseksi, metsämarjaiseksi ja pehmeäksi. Siitä valmistetaan usein niin sanottuja lajikeviinejä, eli viinejä johon käytetään vain yhtä rypälelajiketta.
Tästä rypäleestä valmistettavat omaperäiset viinit ovat nousseet suosioon uusimpien makutrendien myötä. Tanniinisten ja tuhtien punaviinien rinnalle halutaan myös kevyempiä, modernille keittiölle sopivia viinejä. Spätburgunder-rypäleistä valmistetut viinit sopivat hyvin niin skandinaavisten kuin aasialaisten ruokien kumppaniksi.
Teemaviikoilla mukana ovat seuraava ravintolat:
Helsinki: Sinne, Gastrobar Emo, Nokka, Aito, Latva, Zinnkeller, Grotesk WineBar ja Carelia.
Turku ja Naantali: Tintå, Viinille, Smör, E.Ekbolm, Pinella, Le Soleil.
Tampere: C, Gastropub, Tuulensuu, Hella & Huone, Henriks, Tiiliholvi, Masuuni, Näsinneula, Champagne bar Santè
Jyväskylä: Vesilinna, Harmooni
Kuopio: Musta Lammas
Lahti: Roux, Taivaanranta, Casseli, Grill&Distillery, Hirvihaaran kartano
Lähteet: Saksan viinitiedotus, Juomavinkki