Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Maistuuko sinullekin? Näiden viinien "hinta-laatusuhde on mielettömän hyvä" – selvitimme, miksi suomalaiset rakastavat Chilen viinejä

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_105
Todos Los Derechos Reservados
Julkaistu 22.05.2021 17:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Chileläiset viinit keikkuvat vuodesta toiseen Alkon myydyimpien viinien listalla. Mikä Chilen viineissä viehättää suomalaisia? Otimme selvää.

Chileläiset viinit ovat hurmanneet suomalaiset, eikä niiden suosiolle näy loppua. Erityisesti chileläiset punaviinit ovat maistuneet viiniystäville jo pitkään, mutta viime vuosien aikana myös valkoviinit ovat raivanneet tietään juomasuosikkien kärkikahinoihin. Vuonna 2020 Alkon myydyimpien valkoviinien top 3 -listalla ykkös- ja kakkospaikan nappasivat chileläiset valkoviinit.

”Hinta-laatusuhde on mielettömän hyvä”

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_108

Myös chileläiset valkoviinit ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia.

Altian viiniasiantuntija Markus Hannula arvelee chileläisten punaviinin ystävien siirtyneen uteliaisuuttaan myös maan kiinnostaviin valkoviineihin.

– Kun on huomattu, että chileläiset punaviinit ovat hyviä, on päätetty kokeilla myös valkoviinejä. Hinta-laatusuhde on mielettömän hyvä, Hannula summaa chileläisten viinien viehätyksen.

Chileläisten viinien juuret yltävät aina 1500-luvulle saakka. Viinituotanto yleistyi maassa 1800-luvulla, mutta suuremmalle yleisölle chileläisten viinien salat avautuivat toden teolla 1990-luvulla. Tätä ennen viinit jäivät lähinnä Chilen sisään paikallisten nautittaviksi.

– Ennen keskityttiin enemmän määrään kuin laatuun, mutta sitten laatua ryhdyttiin parantamaan älyttömän nopeasti. Chilessä oltiin avoimia kaikelle uudelle ja osattiin yhdistää vanhan Euroopan tyyliä uusiin tuotantotapoihin.

Tiesitkö? Alkon valikoimissa on noin 300 chileläistä viiniä: yli puolet on punaviinejä, noin 100 valkoviiniä ja loput rosee- ja kuohuviinejä.

Ainutlaatuinen ja moniulotteinen viinimaa

Se mikä tekee Chilestä ainutlaatuisen viinimaan, on sen toisistaan eroavat alueet ja mikroilmastot. Pitkänä ja kapeana maana Chile tarjoaa monipuoliset edellytykset erityylisten viinien valmistukseen. Viileän ja raikkaan ilmaston voi kohdata Tyynen valtameren rannikolla tai Andien vuoriston rinteillä. Meri ja vuoristo jumppaavat lämpötilaa yön viileästä päivän lämpimiin olosuhteisiin.

Kuten Alkonkin sivuilla kuvaillaan, viineissä nämä olosuhteet maistuvat raikkautena, eloisana hapokkuutena ja etenkin rannikolla mineraalisina aromeina. Viileiden vuoristoaluiden vastapainona Chilestä löytyy lämpimiä tasamaa-alueita, joiden hedelmällisestä maaperästä syntyy runsaampia ja tummasävytteisempiä viinejä.

– Kun maa on näin moniulotteinen, niin siellä ollaan ehkä myös ennakkoluulottomampia kokeilemaan erilaisia tuotantotapoja. Se mikä on todella kova juttu, niin maassa on todella paljon kestävän kehityksen viinituotantoa. On aurinkovoimaa, kiertotaloutta ja luomua, Hannula kuvailee.

Maassa mennään myös paljon luomua pidemmälle ja monet viinintuottajat porautuvat tuotantoketjussaan todella syvälle kestävän kehityksen periaatteisiin.

Maipon laakson hurmaava Tarapacá

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_217

Tarapacá on suomalaisille tuttu viinibrändi.

Yksi suomalaisten tuntema ja rakastama chileläinen viinibrändi on Tarapacá, joka edustaa nimenomaan sitä perinteistä Chileä. Tarapacán viinit tulevat Chilen tunnetuimmasta laaksosta, Maiposta. Vuonna 1874 perustetun Viña Tarapacán pääviinintekijä Sebastian Ruiz kuvailee alueen ilmastoa täydelliseksi viinintuotantoon. Vuoristot, Maipo-joki ja vain pienen matkan päässä sijaitseva Tyyni valtameri luovat suotuisat olosuhteet suomalaisten rakastamien punaviinien tuotantoon.

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_223

Tarapacán upeat tilukset ovat kuvattuna myös viinien etiketeissä.

– Tarapacá on meidän brändeistämme se ykkönen. Esimerkiksi Tarapacá Gran Reservan myynti kasvaa tasaisesti. Se on tanniininen, täyteläinen ja pehmeä punaviini, Altian Markus Hannula kuvailee.

Tiesitkö? Chilessä on paljon jo pidemmän historian omaavia, suomalaisille tuttuja viinitaloja, kuten Tarapacá tai muun muassa Gato Negro -viinistään tunnettu Viña San Pedro. Hieman uudempia tuttuja viinitaloja edustavat muun muassa Leyda ja Cono Sur. 

Myös pääviinintekijä Sebastian Ruiz suosittelisi Tarapacán valikoimasta juuri Gran Reserva Cabernet Sauvignonia, sillä siinä maistuvat ja korostuvat Maipon laakson parhaat ominaisuudet.

Tarapacálla kestävä kehitys on avainasemassa viinituotannossa. Köynnösrivistöjen lomasta voi löytää satoja tutkimuskuoppia, niin sanottuja calicatoja, joista käsin pystytään seuraamaan viiniköynnösten vointia. 

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_245

Ricardo Rodriguezin työtehtäviin kuuluu myös viiniköynnösten maaperän analysointi. 

Tarapacán viininviljelystä vastaava Ricardo Rodriguez demonstroi, miten kuopista käsin pystytään näkemään tärkeitä seikkoja maaperästä. Nykyteknologia mahdollistaa myös sen, että köynnösten kastelutarvetta pystytään seuraamaan tutkimuskuoppien kautta.

Rohkea edelläkävijä Leyda

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_127

Jos Tarapacá edustaa eritoten perinteikästä Chileä, voidaan San Antonion alueella 1990-lopulta saakka toiminutta Leyda-viinitilaa pitää rohkeana uudistajana. Aloittaessaan toimintansa Viña Leyda olikin todellinen tienraivaaja Leydan alueella San Antoniossa. Tilalla ryhdyttiin rohkeasti kokeilemaan viininviljelysalueita, joissa on maan kaikkein alhaisin maksimilämpötila sekä hyvin kuivaa.

– Viña Leyda oli edelläkävijä viinitarhojen istuttamiselle alueelle vuonna 1998, jolloin Leyda-laakso ei ollut vielä alkuperänimitys. Me olimme tämän nimityksen luoja, minkä vuoksi meillä on sama nimi kuin laaksolla, Leydan pääviinintekijänä vuodesta 2007 työskennellyt Viviana Navarrete kertoo.

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_130

Viviana Navarrete maistelemassa Leydan punaviinivalikoimaa.

Navarreten mukaan alueen kehittäminen viininviljelyalueeksi oli valtava investointi. Viña Leydan oli investoitava yhdessä sijoittajien kanssa 8 kilometrin pituisen putken rakentamiseen, jotta viinitarhoja pystyttiin kastelemaan Maipo-joen vedellä. 

Leydan laakso sijaitsee hyvin lähellä Tyynen valtameren rannikkoa ja laaksoon puhaltava viileä meri-ilma tuo mieleen Suomen kesän. Leydan viinintalon erityisosaamista ovat tarkasti määriteltyjen palstojen käyttäminen sekä rajattujen viinierien tuottaminen.

Kuten Tarapacálla, myös Leydalla on panostettu valtavasti kestävään kehitykseen muun muassa opettamalla viiniköynnöksiä selviämään kuivuudesta. 

Suomessa muun muassa Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc -valkoviini on napannut kultaa Vuoden Viinit 2020 ja hopeaa 2019 ja 2018 -kilpailuissa. Leydan alueen parhaimpina edustajina pidetäänkin elegantteja ja monikäyttöisiä Pinot Noir ja Sauvignon Blanc -viinejä.

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_138

– Leydalla on saatu paljon hienoja juttuja aikaiseksi lyhyessä ajassa. Lisäksi on mainittava Leydan viinintekijä, mielettömän arvostettu Viviana Navarrete. Hän on yksi arvostetuimmista naisviinintekijöistä maailmassa, Altian Markus Hannula kehuu.

Visita_Vina_Leyda_y_Tarapacá_157

Viviana Navarrete on valittu muun muassa viiniteollisuuden top 10 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon Wine Enthusiast -viinialan julkaisun toimesta.

Lue myös: No nyt on ovelaa! Mikaelin viinitonkkakikkaa kannattaa kokeilla: "Äärimmäisen kätevä konsti"

Tuoreimmat aiheesta

Viinit