Oletko törmännyt surupekoniin? Hämmentävät ruokasanat maailmalta
Yleisessä tiedossa on, että perinneruoat vaihtelevat maittain. Heikompi tietämys on ruokiin liittyvistä sanononnoista.
Ruokailua koskevassa sanastossa käytetään paljon vertauskuvallisia ilmaisuja, joiden alkuperäismerkitys on usein hämärtynyt ja joille on muodostunut oma itsenäinen merkitys. Kuten suomalaiset kalsarikännit – alkoholin nauttiminen kotona alusvaatteissaan, eikä niinkään alusvaatteiden ryyppääminen. Seuraavilla eväillä lutviudut muutamista ruokaa koskevista keskusteluista astetta paremmin.
Pöydän yli – espanjaksi sobremesa
Espanjassa illallinen ajoittuu usein myöhäisiltaan, mutta saattaa jatkua vielä pitkälle yöhön. Espanjassa onkin termi pöydässä viivyttelylle vielä itse ruokailun jälkeen, jotta kiinnostavaa keskustelua voidaan jatkaa.
Söin vahingossa koko jutun – georgiaksi shemomechana
Luultavasti jokainen meistä on kokenut tilanteen, jossa jatkaa syömistä, vaikka on jo täysi. Georgiassa ruokaähky on ilmeisesti sen verran yleinen, että sille on ollut järkevää keksiä oma sana.
Yöruoka – tanskaksi natmad
Yöruoalla ei aina tarkoiteta hoipertelevan kioskille jonotuksen päätteeksi käteen lyötyjä makkaraperunoita. Tanskalainen yöruoka on nimittäin juhlavieraille tarjottu suupala ennen näiden lähettämistä kotiin. Jääpähän hyvä maku suuhun.
Surupekoni – saksaksi kummerspeck
Kasaan lässähtäneen romanssin päätteeksi tunteita on helppo purkaa syömällä. Saksassa pettymykseen syödyn – usein epäterveellisen – ruoan tuomille lisäkiloille on erillinen ilmaus.
Ulkoilmakalja – norjaksi utepils
Norja ei välttämättä ole tunnettu hyvistä säistään, mutta kielestä löytyy oma sana sille harvinaiselle hetkelle, jona voit korkata oluen ulkona auringon paistaessa.
Lintu nähty – unkariksi madárlátta
Norjaa paremmat säät löytyvät Unkarista, jossa ihmisillä ei kuitenkaan ole ilmeisesti turhan kova ruokahalu. Kielessä on nimittäin ilmaus piknikille, jolle mukaan otetut ruoat jäävät syömättä.
Häpäisty ruoka – teluguksi engili
Etelä-Intiassa puhutussa telugussa on termi ruoalle, josta on jo puraistu pala. Hygieenisempää onkin jakaa syömisensä ruokailuvälineillä.
Lähde: Expedia
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa