Ainesosat, jotka kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen keittiöön – "Useimpien reseptien perusta"
Kreikkalaisen keittiöön kuuluvat muun muassa oliiviöljy, oliivit, feta ja tomaatti.
Ruoanlaiton asiantuntijat kertoivat BBC:lle, mitkä ainesosat kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen keittiöön.
Oliiviöljy
Kokki ja ruokakirjailija Georgina Hayden kertoo, että oliiviöljy on elintärkeä aineosa kreikkalaisen keittiön antimien valmistuksessa.
– Se on useimpien reseptien perusta, hän kertoo BBC:lle.
– Oliiviöljy on monipuolinen ja välttämätön ainesosa. Sitä käytetään kaikkeen salaateista marinadeihin, kommentoi puolestaan ravintolayrittäjä ja kreikkalaista ruokaa käsittelevän kirjan kirjoittanut Tim Vasilakis.
Oliivit
Ei liene yllätys, että oleellisten ainesosien listalle kuuluu myös oliivi. Niillä voi näppärästi lisätä ruokaan makua ja tekstuuria, sanoo Hayden, jonka ruokakomerosta niitä aina löytyy.
– Minulta löytyy aina mustia oliiveja suolavedessä, suosin kalamata-oliiveja, hän kertoo.
Vasilakis on samaa mieltä.
– Ne ovat suolapitoisia ja täyteläisiä. Oliivit sopivat erinomaisesti salaatteihin, tapenadeihin ja leivonnaisiin.
Feta
Kolmantena ainesosana listalla on feta. Vasilikis pitää siitä suuresti.
– Se antaa lisämaustetta ja sopii täydellisesti salaatteihin, spanakopitaan ja täytettyihin paprikoihin.
Keittiömestari Theo Michaels hehkuttaa, miten feta voi todella tuoda ruokiin eloa.
– Tämä ei aina kuulu perinteisiin, mutta jos fetaa murennetaan papujen tai linssien päälle, saadaan ruokaan raikkautta ja syvyyttä, hän sanoo.
Tomaatti
Kaikki jutussa haastatellut ruoan ystävät korostavat, miten tärkeä tomaattien merkitys on kreikkalaisessa ruoanlaitossa.
Vasilakis rakastaa tuoreita tomaatteja. Hänen suosikkiruokalajinsa ovat riisillä, paprikalla ja sipulilla täytetyt tomaatit.
– Teen niitä säännöllisesti, koska niissä on täydellinen kesän maku!
Tomaattisesongin ulkopuoliselle ajalle Hayden vinkkaa, että silloin kannattaa käyttää hyvää tomaattisosetta.
– Hyvä tomaattisose on avainasemassa monissa kreikkalaisissa ja kyproslaisissa resepteissä ja se antaa syvyyttä ja makeutta, kun tuoreet tomaatit eivät ole parhaimmillaan, hän kertoo.
Palkokasvit
Michaels ja Hayden nostavat listalle linssit ja pavut. Michaels suosii niitä säilykkeinä.
– Ne ovat täynnä proteiinia ja kuituja ja ovat kreikkalaisen keittiön peruskamaa.
Yrtit ja mausteet
Oreganoa käytetään kreikkalaisten ruokien valmistuksessa ahkerasti.
– Se tuo Välimeren tuntua, sanoo Vasilakis.
Hän suosittelee käyttämään sitä marinadeissa, paahdetuissa vihanneksissa ja grillatussa lihassa.
– Mukana ovat myös keskeiset mausteet – kuten kaneli, korianteri ja kumina, Hayden sanoo.
Välimeren ruokavalio
Välimeren ruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, joka sisältää paljon kasviksia, mereneläviä, täysjyvää ja oliiviöljyä, mutta vain vähän prosessoituja ruokia ja punaista lihaa.
Erityisesti Italiassa, Ranskassa, Kreikassa, osassa Espanjaa sekä Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan rannikolla noudatettavassa ruokavaliossa korostuvat tuoretuotteet, vähärasvaiset proteiinit ja runsaasti antioksidanttia sisältävä oliiviöljy.
Erään tutkimuksen mukaan Välimeren ruokavalio näyttää hidastavan aivojen ikääntymistä. Tutkimuksissa on löydetty myös yhteys Välimeren ruokavalion ja pienemmän Alzheimerin taudin riskin väliltä. On saatu viitteitä myös esimerkiksi siitä, että ruokavalio voisi auttaa erektio-ongelmiin.
Katso myös: Sopiiko oliiviöljy grillaamiseen?
Lähde: BBC
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka