Puutarhat notkuvat parhaillaan toinen toistaan maukkaampia herkkuja. Sadosta halutaan nauttia tietysti myös kasvukauden ulkopuolella, joten monen suomalaisen keittiössä säilötään parhaillaan ahkerasti. Säilöntätapoja on onneksi monia.
Viherpeukalot keräävät parhaillaan satoa omilta plantaaseiltaan. Myös marjanpoimijat ja sienestäjät viihtyvät luonnon aarteita keräten vielä tulevat viikot.
"Puhtaus on puoli säilykettä"
Säilöntä astuu kuvaan silloin, kun satoa on niin paljon, että napa ei pysy perässä. Tai sitten omista herkuista halutaan nauttia vielä talven pakkasillakin.
– Säilöntämenetelmää valitessa paras vinkki on se, että mikä maistuu arjessa parhaiten ja mikä tulee käytettyä, sanoo Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander.
Toinen tärkeä vinkki tulee myös ottaa huomioon, ihan kaikessa säilönnässä, mitä tekee.
– Puhtaus on puoli säilykettä, Silander naurahtaa.
Lue myös: Tämä hillo on nyt hitti! Helppo valmistaa oman pihan kuitupommista
Valitse itsellesi paras tapa säilöä
Pakastaminen
Monelle tuttu ja turvallinen tapa on pakastaminen. Marjat voi laittaa pakasterasiaan sokerin kanssa sellaisenaan, mutta jos tilaa on maltillisesti, niin soseuttaminen on myös hyvä idea.
– Mikrossakin voi soseuttaa. Martoilla on siihen hyvä ohje. Soseisiin ei tarvitse välttämättä edes sokeria lisätä. Soseet voi hyvin laitaa pussiin ja sitten ne voi pinota pakastimeen päällekkäin, Silander vinkkaa.
Mehustaminen
Mehustamiseen liittyy usealle lämpimiä muistoja, sillä mummonmehu on tuttu monessa suvussa. Mehumaijalla syntyy vaikka minkä makuisia mehuja erilaisista vihanneksista ja marjoista. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia yhdistelmiä.
Kuivaaminen
Kuivaaminen on myös tyypillinen tapa säilöä, esimerkiksi sieniä ja yrttejä.
– Omenasato on ollut tänä vuonna todella hyvä. Hedelmiä ja kasviksia voikin hyvin kuivata.
Etikkasäilöntä
Etikkasäilöntä onkin jo sellainen, että se jakaa mielipiteet, mutta oiva säilöntämenetelmä se kuitenkin on.
Kotitalousasiantuntija antaakin etikkasäilöntään kokeilunarvoisen vinkin, erityisesti kesäkurpitsan ystäville.
– Kesäkurpitsa on yleensä hyvin satoisa, josta voi tehdä monenlaisia ruokia. Se sopii myös esimerkiksi kesäkurpitsapikkelssiksi, jota voi käyttää siellä, missä käyttäisi kurkkupikkelssiäkin.
Hilloaminen, fermentointi ja tuoresäilöntä
Hilloaminen on toki monelle myös tuttua säilöntää.
Hieman harvinaisempia ovat hapattaminen, eli fermentointi, ja tuoresäilöntä.
– Hapattaminen kiinnostaa monia. Sillä tehdään muun muassa hapankaalia. Myös muita kasviksia voidaan hapattaa.
– Hapatuksen lisäksi voidaan tuoresäilöä. Meillä Suomessa kasvaa hyviä marjoja, jotka ovat täynnä bentsoehappoa ja ne säilövät tavallaan itsessään. Esimerkiksi lakka, puolukka ja karpalo säilyvät survoksena sellaisenaan, Silander kertoo.