Ostatko kalaa kaupasta maanantaisin? Kalakauppias kehottaa olemaan tarkkana – tässä syy
Kuuluisan espoolaisen Maxin kala -kalakaupan perustaja Max Grönholm toivoisi, että kaupoissa panostettaisiin entistä enemmän kalan tuoreuteen.
Kerroimme alkuviikosta Espoon Kauklahteen avautuvasta ennenkuulumattomasta ruokakaupasta, jossa on muun muassa viinibaari, juustohuone ja maailman pienin kahvipaahtimo. Kalatiskiä ei kaupan sisältä löydy, sillä kalanmyynnin hoitaa heinäkuun puolesta välistä alkaen omissa tiloissaan, kaupan kyljessä suosittu Maxin kala. Espoolainen kalakauppa tunnetaan ennen kaikkea laadustaan ja tuoreudestaan.
– Kun aamulla avaamme liikkeen, meillä on aina kotimaisesta kalasta edellisenä päivänä pyydettyä ja tuontikalasta sitä edellisenä päivänä pyydettyä kalaa, kalakauppias Max Grönholm kertoo.
Grönholm itse ei ymmärrä kalatiskejä, jossa asiakkaille myydään päiviä varastossa seissyttä "tuoretta" kalaa.
– Suomessa toimitaan minun mielestäni väärin suoraan sanottuna. Se on aika surullista kuultavaa usein, kun kysyy kalatiskillä kalan nostopäivää.
Maanantai on huonoin päivä ostaa kalaa
Erityisesti maanantaisin hän välttäisi ostamasta kalaa lainkaan. Tämä johtuu siitä, että kalat ovat tuolloin melko varmasti peräisin edelliseltä viikolta.
– Kalan myyminen maanantaisin pitäisi olla Suomessa laitonta, Grönholm sanoo kärjistäen.
Grönholmin mukaan poikkeuksiakin kuitenkin löytyy ja suomalaiset kalastajat saattavat kalastaa viikonloppunakin.
– Silti on hieman kysymysmerkki, että missä se kala ehditään muka perata maanantaiaamuksi myyntiin. Me pidämme uutta myymälää auki tiistaista lauantaihin ja sen tiistainkin tuoreen kalan eteen joudumme tekemään kovasti töitä.
Kaupassa yli viikon vanhoja kuhafileitä
Grönholm kuitenkin huomauttaa, että Suomen laki mahdollistaa pitkän myyntiajan kalalle. Mitään laitonta ei siis tehdä, vaikka kalan laadusta näin tingitäänkin. Kaupat ostavat Grönholmin mukaan liikaa puskuria varastoon, koska pelkäävät tuotteen loppuvan kesken.
– Kala kiertää vähän liian pitkään varastossa. Kaupassa voidaan myydä 8–9 päivää vanhaa kuhafileetä. Jos minulla on tuore kuhafilee jääkaapissa kolme päivää, niin alan jo siinä vaiheessa miettimään, annanko sen koiralle vai heitänkö roskiin, Grönholm sanoo ja jatkaa:
– Ei siihen kuole, mutta kalan koostumus ja maku muuttuvat oleellisesti. Eron kyllä huomaa, jos maistaa tuoretta ja seissyttä kalaa rinnakkain.
Usein kalatiskiltä ostettu kala kannattaakin valmistaa jo ostopäivänä ruoaksi, sillä se ei kestä enää päivien säilytystä jääkaapissa. Maxin kalassa toimitaan eri tavalla.
– Koska meillä kotimainen kala on aina myyntipäivää edellisenä päivänä pyydettyä, voi kalaa säilyttää vielä hyvin omassa jääkaapissa muutaman päivän. Ajatuksena on, että ostokset voi tehdä hyvissä ajoin. Torstaina ostettu kala on niin tuore, että sen voi valmistaa vielä lauantaina.
***
Katso videolta, miten ison kuhan Toni Pohjalainen sai napattua vappuna:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"