Espanjalaisista tortilloistaan eli perunamunakkaista tunnettu madridilaisravintola joutui sulkemaan väliaikaisesti ovensa salmonellaepidemian vuoksi, kertoo muun muassa BBC.
Madridissa sijaitseva, palkittu Casa Dani -ravintola on toistaiseksi suljettu ravintolassa puhjenneen salmonellaepidemian vuoksi. BBC:n mukaan ainakin 59 ihmistä on ilmoittanut saaneensa ravintolasta ruokamyrkytysoireita syötyään siellä kuuluisaa espanjalaista tortillaa, eli perunamunakasta. Paikallisten terveysviranomaisten mukaan kuusi ihmistä joutui ruokamyrkytyksen vuoksi sairaalaan.
Casa Dani -ravintola on voittanut lukuisia palkintoja, muun muassa Espanjan perunamunakasmestaruuden vuonna 2019. Ravintola esiintyi myös Netflixin supersuositussa Somebody Feed Phil -ruokasarjassa.
Lue myös: Amerikkalaistähti vieraili Helsingissä – erityisesti saunamakkara kirvoitti hersyvät naurut: "Onneksi se ei ollut mitään muuta"
Ikoninen annos olikin pöpöpesäke
Salmonellaepidemian epäillään lähteneen liikkeelle ravintolan ikonisesta perunamunakkaasta. Casa Danissa on tapana jättää munakkaan keskusta hieman juoksevaksi, jolloin kanamunat jäävät siis aavistuksen raaoiksi.
Tällä kertaa ikoninen ruokalaji valitettavasti paljastui pöpöpesäkkeeksi, sillä kypsentämättömissä kanamunissa piilee salmonellariski. Tapaus on herättänyt Espanjassa keskustelua siitä, pitäisikö maan elintarvikelainsäädäntöä muuttaa kananmunien kypsentämisen osalta.
Viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan lainsäädännössä on määritelty, että ravintoloissa tarjoiltavat kananmunat tulee olla joko pastöroituja tai sitten täysin kypsennetty vähintään 75-asteisiksi.
Ruokaviraston mukaan suomalaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, majoneesia ynnä muuta sellaista, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella, koska salmonellaa esiintyy suomalaisissa munintakanoissa vähän. Kovaksi keittämällä tai paistamalla kypsäksi mahdollinen salmonella tuhoutuu kananmunasta.
Joulukuussa 2022 lainsäädäntöä kuitenkin hieman höllennettiin, ja uuden määritelmän mukaan kananmunia tulee kypsentää vähintään 70-asteiseksi kahden sekunnin ajan, tai 63-asteiseksi 20 sekunnin ajan. BBC:n mukaan astemäärät ovat oleellisia, sillä kananmunan valkuainen hyytyy 62–65 asteessa ja keltuainen 65–70 astessa.
– Me laitamme lämpömittarin perunanmunakkaaseen ja annamme munakkaan kypsyä 70 asteessa noin kahden minuutin ajan. Tämä tappaa kaikki bakteerit, sanoo madridilaisen Sylkar-ravintolan omistaja Alfredo García BBC:lle.
Garcían mukaan kanamuna on tällöin vielä hieman juoksevaa, jolloin tortilla on parhaimmillaan.
Lue myös: Kari Aihisen fantastinen lohimunakas on arkiruokahitti: "Sairaan hyvää"
Pyhä ruokalaji espanjalaisille
Madridin viranomaisten mukaan perunamunakkaissa piilee kuitenkin salmonellariski erityisesti lämpimällä säällä.Kun perunamunakkaassa käytetään tuoreita kananmunia, munakkaan keskusta ei täysin hyydy ja ruoka jätetään huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi, kasvaa riski ruokamyrkytykseen.
Testaa resepti: Espanjalainen perunamunakas – Kimin ylistetty munakas valmistuu helposti pakasteperunasta
Alfredo Garcían mukaan 90 prosenttia Sylkar-ravintolan asiakkaista haluaa silti munakkaansa hieman juoksevana, tuoreista ja pastöroimattomista kananmunista valmistettuna. García kuitenkin myöntää, että Casa Dani -ravintolan ruokamyrkytysepidemian jälkeen moni ruokailija on nyt pyytänyt myös Skylar-ravintolassa munakkaansa normaalia kypsempänä.
Tortilla eli espanjalainen perunamunakas on monelle paikalliselle suorastaan pyhä asia ja se tulee valmistaa tietyllä reseptillä. Maassa keskustellaan usein muun muassa siitä, kuuluuko sipuli munakkaaseen vai ei.
Lue myös: Helsinkiläisravintolan perunaruokaa ylistettiin jopa maailman parhaaksi – testaa Kimin suitsutettu resepti: "Pakastetuote on ihan hirveän hyvä"
Lähde: BBC