Suomen suosituin perhepizza, hämäläisen Riitan Herkun Metripizza täyttää jo 20 vuotta. Toinen eineshyllyn klassikko, Saarioisten jauhelihapizza on puolestaan ollut markkinoilla jo 39 vuotta, eli täyttää ensi vuonna pyöreitä.
Videolla: Tekeekö mielesi itse tehtyä pizzaa? Arin nerokkaalla reseptillä valmistat pizzan viidessä minuutissa.
Jos suomalaiset ovat tunnetusti kahvi- ja jäätelökansaa, maistuvat meille toden totta myös erilaiset pizzat. Suomalaiset tilaavat pizzaa ahkerasti kotiinkuljetuksella, mutta pizzaa ostetaan älyttömiä määriä myös pakasteena sekä mikrotettavina einesversioina. Tunnetko sinä jo Suomen legendaarisimmat valmispizzat?
Pohjalaisen perheyrityksen Metripizza on hitti 20 vuoden jälkeenkin
Riitan Herkun klassikkotuote, Metripizza, lanseerattiin syksyllä 2000 ja se saavutti heti suuren suosion. Täyttäessään tänä vuonna 20 vuotta, Metripizza on saavuttanut Suomen suosituimman perhepizzan aseman.
– Vuosien kuluessa Härmästä on lähtenyt maailmalle miljoonia pizzoja ja Härmän tehtaalla Metripizza edelleenkin valmistetaan: omin käsin ja kotimaisesta lihasta, Riitan Herkulta kerrotaan.
Syyskuussa Metripizza-perheeseen liittyi myös uusi, kuluttajien toivemaku: kana-pekoni.
Suomalaiset keksivät "roiskeläppä" -nimityksen
Yksi tunnetuimmista suomalaisista mikropizzoista lienee Saarioisten legendaarinen versio, joka täyttää tänä vuonna jo 39 vuotta. Saarioinen toi tuotteen markkinoille vuonna 1981 ja muutamassa vuodessa mikropizzojen suosio räjähti.
Saarioisten innovaatiojohtajana työskentelevä Mirja Lonka kertoi MTV:lle jo vuonna 2016 yrityksen mikropizzojen mielenkiintoisesta historiasta. Lonka vastasi Saarioisten pizzoista tuoteryhmäpäällikkönä 20 vuotta vuodesta 1990 vuoteen 2010.
Ensimmäiset Suomen markkinoille tulleet Saarioisten "roiskeläppäpizzat" olivat jauheliha-, kinkku- ja sienipizza, jotka lanseerattiin vuonna 1981. Heti seuraavana vuonna kauppoihin ilmestyi kasvispizza, jossa oli melkoinen täytteiden kavalkadi: porkkanaa, palsternakkaa, herkkusieniä, ananasta ja homejuustoa.
Einesbuumin ollessa kuumimmillaan 1980- ja 1990-luvuilla, mikropizzojen myynnin kehitys oli todella voimakasta. ”Roiskeläpän” huippuvuodet ovat kuitenkin jo takanapäin, sillä tuotemarkkinat ovat sittemmin pirstaloituneet ja välipalavalikoimat monipuolistuneet. Varsinaista haastajaa Saarioisten einespizzalle ei kuitenkaan koskaan ole tullut.
– On ollut jos jonkinmoista uutuuspizzaa, pannupizzoja ja sliceja, mutta mikään ei ole koskaan ohittanut volyymiltaan näitä 200 g mikropizzoja. Ne on ja pysyy, Lonka kommentoi.
Mikropizzalle annettu suomalaisten toimesta lempinimi "roiskeläppä". Lonka kertoi MTV:lle vuonna 2016, että Saarioisilla osataan jo suhtautua nimeen hymyillen ja lempeydellä.
– Alkuun nimi harmitti. Saarioisissa puhumme edelleen 200 gramman pizzoista, Lonka kertoi vuonna 2016.
Saarioisten lisäksi roiskeläppäpizzoja valmistaa menestyksekkäästi myös Atria. Sekä Atria että Saarioinen valmistavat pikkupizzoja vuositasolla miljoonia kappaleita.