Pringles-sipsit ovat hyperbolisia paraboloideja – tätä se tarkoittaa
Tiesitkö, että Pringles-sipsien muodolla on syvempi merkityksensä?
Videolla: Oletko aina syönyt Pringles-sipsejä väärin?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin taannoin Pringles-purkkeihin tulevasta, mielipiteet jakavasta muutoksesta. Pringles-purkkeja koristava hahmo Mr. P on nimittäin kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Aiemmin ruskeahiuksiselta ja -viiksiseltä maskotilta on nyt lähtenyt hiukset kokonaan ja purkin ulkoasu on muutenkin muuttunut oleellisesti.
Pringles sipsit ovat hyperbolisia paraboloideja
Vuodesta 1968 markkinoilla olleiden sipsien olemukseen liittyy myös muuta, monelle yllätyksenä tulevaa tietoa. Tiesitkö sinä, että Pringles-sipsit ovat muodoltaan hyperbolinen paraboloidi?
Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkaan harkittua muotoilua purkkiin kasattaville perunalastuille. Lastujen muoto ehkäisee purkin alimpia sipsejä rikkoutumasta, kun niihin kohdistuu ylempien sipsien paino. Jos sipsit olisivat pystymuotoisessa purkissa tasaisen litteitä, purkin pohjalta löytyisi todennäköisesti pelkkää murua.
Hyperbolisen paraboloidin risteävä tuplakurvikkuus ehkäisee jännityksen muodostumista, jolloin sipseihin muodostuva halkeama leviää huonommin. Jos syöt usein Pringles-sipsejä, tiedät, että ne rikkoutuvat aina epäsymmetrisesti muodostaen erimuotoisia palasia. Tämä on muotoilun ansiota.
Kyse ei ole ainoastaan sipsimaailmassa hyödynnettävästä matemaattisesta termistä. Hyperbolisia paraboloideja hyödynnetään myös esimerkiksi rakennussuunnitellussa. Rakennuslehden mukaan matemaattista tuplakurvikasta muotoa on hyödynnetty muun muassa monissa kattorakenteissa sekä silloissa. Kurvikas muoto tarjoaa tarvittavan lujuuden ohuellekin sillalle.
Lähteet: Pringles.com, Intrestingengineering, Rakennuslehti
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti