Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Professori kertoo, miksi vahva olut on "erittäin hyväksi" terveydelle – salaisuus piilee valmistustavassa

shutterstock_1031564416
Kaljan juonnissa kannattaa muistaa kohtuus. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 03.12.2019 19:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Hollantilaisprofessori väittää, että vahvoja oluita tulisi pitää ”hyvin terveellisinä”, sillä ne sisältävät runsaasti suolistolle ystävällisiä bakteereja. Runsaasti juotuna alkoholi ei kuitenkaan tee ihmiselle tai hänen suolistolleen hyvää.

Kahdesti hiivalla käytetyt oluet ovat hyväksi ihmiset terveydelle, Amsterdamin yliopistossa työskentelevä Eric Claassen uskoo.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten Karjala-olut valmistuu.

Claassen selittää näkemystään sillä, että nämä tietyt oluet sisältävät suolistolle suotuisia bakteereja, kertoo brittilehti The Independent. Tällaisia oluita ovat Claassenin mukaan belgialaiset vahvat oluet, kuten Hoegaarden, Westmale Tripel sekä Echt Kriekenbier.

Terveellisyyden salaisuus on valmistustavassa

Suolistobakteerit pitävät fermentoiduista ruoista. Myös olutta valmistetaan fermentoimalla eli käyttämällä. Vahvemmissa oluissa juoma käytetään kahdesti, sillä niin siihen saadaan kuivempi maku ja vahvempi alkoholipitoisuus.

Oluen toisessa käyttämisessä hyödynnetään lisäksi erilaista hiivaa kuin perinteisten oluiden käyttämisessä. Tuo kyseinen hiiva tuottaa happoja, jotka tappavat suolistosta "pahoja" bakteereja. "Pahojen" bakteerien epäillään olevan osallisena ihmisen sairastumisessa.

Lue myös: Kiistelty tutkimus väittää: Olut päivässä pitää diabeteksen loitolla

Suurina annoksina alkoholi on haitallista suolistobakteereille

Ihmisen painosta arviolta 1,5 kiloa on bakteerimassaa. Bakteerit tuottavat hormoneja ja vaikuttavat suuresti aivojen, immuunijärjestelmän ja aineenvaihdunnan toimintaan.

Osa suolistobakteereista on ”hyviä” ja osa ”huonoja”. Suolistobakteerien poikkeavuudet on yhdistetty esimerkiksi ylipainoon, stressiin, masennukseen, diabetekseen, suolistosairauksiin, syöpiin ja Alzheimerin tautiin.

Suurina annoksina alkoholilla on haitallisia vaikutuksia suolistobakteereihin, huomauttaa IFL Science. Ainoastaan kohtuullisesti käytettynä vahvoilla oluilla saattaa olla suolistolle suotuisia vaikutuksia. Professori Claassen suosittelee terveystietoisia ihmisiä nauttimaan yhden vahvan oluen päivässä.

– Korkeina pitoisuuksina alkoholi on haitallista suolistolle. Mutta jos juot vain yhden näistä oluista päivittäin, se olisi erittäin hyväksi sinulle, Claassen sanoo medioiden mukaan.

Fermentoitujen ruokien lisäksi suolistobakteerit pitävät ruokavaliosta, jossa on vähän sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja sekä paljon kuituja, vihanneksia, tärkkelystä ja kalaa lihan sijaan, kertoi ruotsalaistutkija Soki Choi MTV Uutisille syyskuussa.

Lue lisää: Suolistobakteereista huolehtiminen voi taata pitkän ja terveen elämän – ”toisten aivojemme” tutkija kertoo, miten se onnistuu: "70 prosenttia kaikista kuolemista liittyy elämäntapoihin"

Lähteet: The Independent, IFL Science

Tuoreimmat aiheesta

Olut