Syksyn aloituksessa on parasta paitsi kirjava luonto, myös kesän raikkaiden makujen vaihtuminen tummempiin sävyihin. Tässä risotto, joka hyödyntää sesongin raaka-aineita, puhkuu vahvoja makuja ja toimii niin yksinään kuin vaikkapa riistaherkun lisukkeena. Käytin itse emmervehnää, jota saa lähiruokakaupoista. Se on parempaa maultaan ja rakenteeltaan kuin risottoriisi ja lisäksi kotimaista, mutta homma hoituu niin riisillä, emmerillä kuin ohrasuurimoillakin.
Punaviini-kaalirisotto
neljälle
1 rkl voita
1 purjo, valkoinen osa hienonnettuna
1 porkkana, hienonnettuna
1 sellerinvarsi, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
100 g salamia, pieneksi kuutioituna
3 dl risottoriisiä/emmervehnää/ohrasuurimoita
1/2 prk tomaattimurskaa (200-250 g)
400 g kaalia, peukalonpään kokoisiksi paloiksi pilkottuna
2 dl punaviiniä
1 l kanalientä
2 rkl voita lopuksi
kourallinen raastettua parmesaania
Kuumenna kattila keskilämmölle ja lisää siihen voita. Lisää porkkana, purjo, selleri ja salami. Kuullota niitä 10 min, kunnes salamin rasva alkaa sulaa ja purjo saa kevyesti väriä. Lisää riisi ja kuullota 2 min. Laita kattilaan kaali, tomaattimurska ja valkosipuli. Hämmennä 4 min. Kaada sekaan punaviini. Sekoita ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää kauhallinen kanalientä, sekoita ja kun neste on imeytynyt, lisää uusi kauhallinen. Kun riisi alkaa olla kypsyydeltään al dente, lisää parmesaaniraaste ja voi. Sekoita ja anna risoton asettua pari minuuttia. Annostele lautaselle. Voit kruunata annoksen lorauksella balsamicoa ja ripottelemalla päälle tuoretta rosmariinia.